Terug naar overzicht

Dag 3:  6 juni

D-Day

We beginnen de dag in Arromanches, in deze plaats heeft de Nederlandse Irene brigade deelgenomen aan de invasie. Vanaf 6uur verzamelden zich al veel mensen en militaire voertuigen op het strand. 

Wij kwamen iets later aan in deze prachtige kustplaats. Op zich al een wonder gezien de vele afzettingen vanwege alle hoogwaardigheidsbekleders zoals prins Charles, Trump en Macron die vandaag aanwezig zijn bij de diverse herdenkingen. De parkeerplaats van het hotel afkomen was al lastig!

Om half elf begon de officiële Nederlandse herdenkingsceremonie. Namens Nederland was minister Bijleveld aanwezig en 4 veteranen die op 6 juni 1944 daadwerkelijk hebben deelgenomen aan de invasie in Arromanches. 

Na de lunch in Saint Aubin sur Mer hebben we over het strand langs Sword Beach en stukje Juno Beach gewandeld. Deze stranden noemt men de Britse en Canadese stranden. We passeerden ook het Canada house: het eerste bevrijde huis in Normandië. 

Het namiddag- en avondprogramma vond plaats in Caen. Behalve eten en shoppen ook tijd voor Crazy 66. Vol enthousiasme en overgave leverde Crazy 66 terechte winnaars op met mooie prijzen! 


Dag 4:  7 juni

Helaas zit onze reis er alweer op, vandaag reizen we terug naar Nederland. 

Het was een unieke ervaring om de 75-jarige herdenking van D-Day meegemaakt te hebben. 

Onvoorstelbaar hoeveel verschillende ceremonies en activiteiten er deze periode zijn. 

Extra bijzonder was het dat we Amerikaanse vlag van de USS Missouri hebben vast mogen houden samen met het verhaal van de veteranen!

We bedanken de groep leerlingen: een hele leuke enthousiaste groep! 

#SMC 1” company 2019


 


 Norman 2019 foto1 1140Norman 2019 foto1 1140Norman 2019 foto1 1140