Terug naar overzicht

Hoe anders is de Randstad dan het Randland en hoe ervaren mensen uit dat Randland die Randstad? Naar een idee van Hamit Karakus vandaag door Rotterdam gelopen met leerlingen van 5 Havo. In de Burgerzaal van het Stadhuis zijn we ontvangen door de stad en inspirerend toegesproken door loco-burgemeester en wethouder Bert Wijbenga. Daarna zijn de leerlingen rondlopend een rally door de stad gaan doen met allerlei vragen om die stad beter te leren kennen en over dingen rond die stad goed na te denken. 

Vanaf half 2 waren we in de Pauluskerk. Ik leidde het in met de regel "Hij is een echte Rotterdammer, eentje met heimwee in het bloed," van Arie van de Krogt. Joop van der Hor die onze dag goed ondersteund heeft, vertelde over overleven in die grote stad met zijn harde taal en over de klap die Rotterdam in de oorlog kreeg bij het bombardement.
Samen met Joeri Snel en bezoekster Marianne Slabbekoorn probeerde ik de leerlingen aan de hand van de spreuk 'overwin het kwade door het goede' uit te leggen wat de Pauluskerk voor de onderkant van de Rotterdamse samenleving doet.
Daarna konden ze de rally afmaken of zomaar wat door die stad lopen. 
Tot we om kwart voor 7 terugreden naar ons Randland na een dynamische, vrij intensief beleefde dag in de Randstad. Een dag om te herhalen. En om op voor te borduren in contacten met ROC Zadkine.

Dick Gebuys


 Rotterdam artikel 1920