Terug naar overzicht

De derde dag van ons programma bestond 's ochtends uit een excursie naar het fort van Loncin bij Luik. In de Eerste Wereldoorlog werden de forten rondom de stad Luik één voor één door de Duitse troepen ingenomen. Als laatste bleef het Fort Loncin ten westen van de stad over. Een voltreffer op dat fort joeg 10 ton buskruit van de Belgische verdedigers in de lucht. Door de kracht van de ontploffing werden de vier meter dikke muren ontzet en werd geschut van 40 ton gewoon omhooggegooid alsof het papieren bekertjes waren. Ruim 200 Belgische soldaten die in het fort verbleven vonden daarbij de dood, begraven onder tonnen beton en staal. Belgische gidse leidden ons door de onbeschadigde gedeelten van het fort en lieten tot slot de immense verwoestingen zien. Tot op de dag van vandaag geldt Fort Loncin als erebegraafplaats van de Belgische natie.

warhorse day3 loncin 1140

In de vroege namiddag konden de leerlingen in Maastricht even uitblazen en wat souvenirs inkopen.

Op het Amerikaanse oorlogskerkhof in Margraten werden we begeleid door een zeer kundige Amerikaanse gidsen die de verhalen achter enkele van de ruim 8000 grafstenen wisten te vertellen. Meer dan een uur luisterden onze leerlingen ademloos naar de uitleg van deze gidsen.

warhorse day3 margraten 3 1140

Één van onze leerlingen, Evi, heeft met haar familie de graven van twee soldaten geadopteerd. De levensgeschiedenis achter deze twee namen werd voorgelezen. Bij één van de graven kon ze zelfs een foto van de soldaat Leon Gold uit Queens in New York laten zien.

warhorse day3 margraten 1 1140

warhorse day3 margraten 2 1140

Via het Drielandenpunt gingen we naar Sintermeerten, waar de ouders al een hele uitgebreide buffetmaaltijd hadden klaargezet. Met een onverwachte karaoke, ingezet door de docenten werd de avond besloten.

Op de laatste dag van ons Warhorseprogramma gaan we naar Ieper om de slagvelden aan het westelijke front te bezoeken. Dat verslag zal vanwege de paasdagen enkele dagen op zich laten wachten.