Terug naar overzicht

Deze dag in het uitwisselingsproject Warhorse werd helemaal op Sintermeerten uitgevoerd. Voor de middag waren er een drietal activiteiten. Bij mevrouw 't Hart werden moderne propagandaposters ontworpen. Of met Putin of met Donald Trump: ze waren allemaal overtuigend. In de lijn van propaganda werden bij mijnheer Zijlstra stapels propagandaposters uit de jaren 1914-18 doorgewerkt om een gezamenlijke propaganda tentoonstelling te maken. De commentaren bij iedere poster die uitgekozen was, werden op post-it briefjes genoteerd. Bij mevrouw Stijnen werden de 'marching songs' -liedjes uit de Eerste Wereldoorlog- geanalyseerd en natuurlijk ook meegezongen, al viel dat niet altijd mee! Mevrouw Stijnen zou mevrouw Stijnen niet zijn als zij ook moderne liedjes -die vooral tegen de oorlog zijn liet horen.

warhorse day2 1 1140

warhorse day2 2 1140

Het middagprogramma werd gevuld met het gezamenlijk kijken naar de film War Horse van Steven Spielberg waar paarden in de oorlog een belangrijke rol vervullen en waar de scenes met de intelligente paarden schril afsteken tegen de brute verwoesting en zinloosheid van de oorlog.

The Big Wheel, een theatercompagnie uit Engeland, speelde samen met de leerlingen scenes uit de oorlog na. In de laatste 10 minuten van de voorstelling had iedereen in de toeschouwersrangen zijn of haar eigen rol te vervullen.

Met een grandioos buffet van het Chinees restaurant Pom Lai uit Voerendaal werd deze dag afgesloten.

Morgen gaat het op reis naar het verwoeste fort Loncin bij Luik, de muren rond Maastricht, het oorlogskerkhof in Margraten en het Vierlandenpunt bij Vaals, waar uitleg wordt gegeven over het mini staatje Moresnet dat daar tussen 1815 en 1919 lag.