Terug naar overzicht

De vierde en laatste dag van het programma Warhorse bestond uit een bezoek aan de stad en slagvelden rondom Ieper in België.

De eerste stop was de Britse begraafplaats Essex Farm, waar de Canadese dokter John McCrae in de ziekenhuisbunker heeft gewerkt. Hij werd later bekend door het gedicht In Flanders Fields. Mijnheer Zijlstra droeg dit gedicht ter plekke voor.

Tekst van het gedicht In Flanders Fields van John McCrae

Vlak bij Essex Farm zijn enkele jaren geleden bij graafwerkzaamheden loopgraven gevonden. Voor de leerlingen van Sintermeerten de gelegenheid om  zelf te ervaren hoe smal de loopgraven waren.

Het museum In Flanders Fields in de Lakenhal in Ieper bood een interactieve expositie van het oorlogsgebeuren tussen 1914 en 1918 in deze stad aan, waarbij het persoonlijke verhaal achter de figuren centraal staat en niet zozeer wapentuig.

Een heel andere atmosfeer dan de Britse kerkhoven, ademt het Duitse soldatenkerkhof van Langemarck. Waar bij de Britse graven iedere gevallene een persoonlijk grafmonument heeft gekregen, geldt in Duitse kerkhoven het collectie en heerst er somberheid en zijn de graven onopgesmukt. Een toevallige Duitse bezoeker was geroerd door het verhaal van de Engelse docent over de geschiedenis van dit kerkhof en de kranslegging die Hardenhuish School daar heeft gedaan onder het voorlezen van een gedicht, geschreven door een Duitse soldaat.

Een bezoek aan Lijssenhoek cemetery zat er niet meer in. In Ieper kreeg iedereen een fijne maaltijd met kip en frietjes en ijs aangeboden.

Aimée en Noor zouden tot slot tijdens de ceremonie van kransleggingen aan de Meenenpoort een krans neerleggen met een persoonlijke tekst van onze leerlingen. Ook drie leerlingen van Hardenhuish School leggden een krans namens hun school bij het monument in Ieper.

Na afloop werd er afscheid genomen en reden de Engelse kinderen terug naar Chippenham. De leerlingen van Sintermeerten kwamen om half twaalf 's nachts weer veilig terug dankzij de chaufeurs van Boosten Reizen die ons tijdens deze dag overal naartoe gebracht hadden.

Kranslegging bij de Meenen Poort in Ieper door Aimée en Noor

Leerlingen van Hardenhuish School deden ook mee aan de ceremonie bij de Meenen Poort