Terug naar overzicht

L1 Radio zond vrijdagavond 4 mei live vanuit het Parkstad Limburg Theater Heerlen het Requiem voor Auschwitz uit, een requiem ter herdenking van alle slachtoffers van de nazi's.

De Heerlense Oratoriumvereniging voerde het requiem in samenwerking met Koninklijk Mannenkoor Cecilia Vaals 1837 uit.

Het gehele concert is te beluisteren via de site van L1 radio.

Voordrachten van leerlingen

Tijdens het concert droegen leerlingen gedichten voor die ze uit de bundel van Dick Gebuys hebben uitgekozen: Hier volgen de tijden waarop de gedichten worden voorgedragen:
Sarah: 1:27:53
Mickey: 1:40:23
Denise & Daisy: 1:50:22
Maarten: 1:58:40
Nina & Daisy: 2:07:30

Requiem voor Auschwitz

Het werk is in 2009 geschreven door de Sinti componist Roger Moreno Rathgeb, geboren in Zwitserland en woonachtig in Vaals. “Moreno” Rathgeb is, zoals veel Sinti muzikanten, autodidact. Maar op latere leeftijd heeft hij zich het notenschrift eigen gemaakt en is hij stukken gaan componeren.

Vanaf 1998 begon hij aan het Requiem voor de slachtoffers van Auschwitz te schrijven: een compositie van 60 minuten voor symfonieorkest, koor en solisten.

Half 2009 heeft hij het Requiem kunnen voltooien en is het sindsdien al in verschillende Europese steden uitgevoerd zoals, Amsterdam, Dresden, Praag, Boedapest, Krakow, Berlijn en Frankfurt.

In Nederland is het werk viermaal uitgevoerd. Op 4 mei was de eerste uitvoering in Limburg. Roger Moreno Rathgeb zal bij de uitvoering aanwezig zijn en zijn compositie kort toelichten. Het Ensemble Conservatoire zorgt voor de muzikale begeleiding.