Terug naar overzicht

BSM Kamp woensdag 10 en donderdag 11 april 2019

Om 8.30uur in de ochtend verzamelden we op het plein achter de school, waar meneer Geenen met de aanhanger achter de auto al klaar stond. Hierop moesten namelijk alle tassen met daarin de slaapspullen gelegd worden. De leerlingen hoefden hier gelukkig niet de hele dag mee te fietsen. Tijdens dit kamp verplaatsen de leerlingen zich uitsluitend per fiets. De leerlingen hebben bijna 50 km per fiets afgelegd met in totaal ongeveer 300 hoogtemeters! Nadat bij iedereen de bandenspanning was gecontroleerd werd vertrokken. Meneer Bijsmans als gelouterd wielrenner vooraan in het peloton, meneer Vaessen in de middenmoot en als bezemwagen meneer Doomen en Brandt.

Na ongeveer één vlakke kilometer fietsen richting Voerendaal werd links afgeslagen de Bergseweg omhoog naar Ubachsberg. Gelijk een mooie berg om de benen goed warm te maken. Via Ubachsberg en Trintelen werd er afgedaald richting Eys. In Eys aangekomen hebben bijna alle leerlingen voor het eerst mogen proeven aan de sport Golf. Na een instructie en oefensessie mochten de leerlingen uiteindelijk de baan op om in groepjes van 4 personen alle 9 holes af te gaan. Omdat golf toch echt moeilijker is dan dat het eruit ziet werd er veel gelachen om de vele misslagen … Mitchel Coenen uit V4 spande echter de kroon door de golfclub meters hoog over een heg en weg heen te slingeren, terwijl het balletje nog keurig op zijn plek lag…


Nadat iedereen de spullen netjes had ingeleverd was er een klein beetje tijd om even iets te eten, want daarna moesten we direct weer verder na de volgende activiteit. Via Wittem, Wijlre, Schin op Geul, Valkenburg en Houthem met de fiets naar Geulhem. Uiteraard in dezelfde karavaanopstelling. Onderweg nog een gevalletje van pech bij Joep de Poel, maar materiaalmannen Geenen en Gorissen hadden dit snel opgelost.


In Geulhem aangekomen stond er een grottenactiviteit in de mergelgrotten op het programma. Onze groep werd in tweeën gesplitst. De eerste groep ging onder leiding van een gids naar binnen. De tweede groep zou ongeveer een kwartier later volgen. Na enige uitleg over de veiligheid kregen de leerlingen per 4 personen een kaars. Hiermee moest een route gelopen worden door de aardedonkere grotten. Hierbij moest een zwart draadje aan het plafond gevolgd worden. Dit was het enige oriënteringspunt voor de leerlingen en dit draadje mocht je dus ook niet “kwijt raken”!


Tijdens deze tocht door de grotten stonden er nog een aantal uitdagingen op het programma. Er moest zelfs een heel stuk zonder kaarslicht door het donker gelopen worden. In het aardedonker was het belangrijk dat je het touw dat je moest volgen niet los zou laten, want anders had je een groot probleem! Gelukkig is iedereen na ongeveer 2 uur veilig uit de grotten gekomen.
Vanuit Geulhem zijn de leerling per fiets begonnen aan het laatste fietsgedeelte van deze dag. Mochten leerlingen de korte Raarberg nog niet kennen, we weten zeker dat ze hem nu niet snel zullen vergeten… Na deze stevige klim richting Haasdal was het nog maar vijf kilometer fietsen naar onze kampplek.

 
Bij boer Gilbert in de wei moesten de leerlingen met behulp van 2 palen, een touw en een groot zeil met 5 personen een bivak bouwen, waar de komende nacht in geslapen moest worden. Gelukkig voor de leerlingen hadden meneer Geenen en Gorissen al een bivak opgebouwd als voorbeeld. Terwijl de leerlingen hier stevig mee aan de slag gingen werd door meneer Geenen de barbecue  voorbereid. Na het klaar maken van hun slaapplek hadden de leerlingen even tijd om bij te komen, daarna werd er lekker in het zonnetje samen gegeten. Langzaam werd ook het kampvuur aangestoken en meneer Doomen ging aan de slag om onze voetbalarena voor de Champions League kraker van Ajax op tijd klaar te hebben. Toen iedereen zijn buik vol had gegeten was er even wat vrije tijd, die al kletsend bij het kampvuur of voetballend werd om gekregen. Om 21.00u was het dan eindelijk zover: Ajax - Juventus!


Onder het genot van de warmte van het kampvuur, een zak chips en een colaatje, hebben we samen de wedstrijd gekeken. Na de wedstrijd zijn de meeste leerlingen richting hun bivak gegaan, terwijl een aantal anderen nog een half uur bij het kampvuur zijn gebleven. Rond de klok van 24.00u lag echter iedereen in zijn slaapzak. Dat was ook nodig: de buitentemperatuur was inmiddels gezakt tot 0 graden!


Na een hele koude nacht zijn de eersten rond de klok van 7.30u opgestaan.

Het duurde echter nog een hele tijd, voordat iedereen uit zijn bivak was gekropen. Samen hebben we toen ontbeten. Vervolgens hebben de leerlingen hun eigen bivak en alle rommel moeten opruimen. Toen we zeker wisten dat we alles netjes hadden opgeruimd hebben we de aanhanger vol geladen met alle spullen en zijn we begonnen aan de terugreis naar school. Ook tijdens dit laatste gedeelte van het kamp is er gelukkig niets gebeurd. Alle kinderen hebben we na een kamp van meer dan 24 uur weer moe, maar voldaan aan de ouders terug kunnen geven!

Groeten de sectie LO