Terug naar overzicht

Woensdag 8 januari zijn wij met havo 3 en vwo 3 naar Maastricht gegaan. Daar hebben we verschillende onderwerpen bekeken die we in de les hebben behandeld. In de les hebben we het onder andere gehad over de opbouw van steden, stadsvernieuwing, ontwikkeling van steden, functieverandering en gentrification.

Tijdens de wandeling zijn we naar de Stokstraat geweest. De Stokstraat is een straat die erg vervallen was. We hebben hier foto’s van vroeger vergeleken met de huidige situatie.

Maastricht klas3 infoto2 kleinMaastricht klas3 infoto2 klein

 

 

Bij de Bisschopsmolen zagen we een duidelijk verschil tussen oude gebouwen en nieuwe gebouwen.

Maastricht klas3 infoto3 klein

In de Boschstraat hebben we voorbeelden gezien van gentrification en gebouwen die over een aantal jaren een andere functie gaan krijgen, omdat de huur te hoog zal gaan worden.

 

Maastricht klas3 infoto3 kleinMaastricht klas3 infoto3 klein

 

We zijn naar het Bassin geweest. Hier zag je goed hoe de oude functies zijn vervangen door nieuwe. Pakhuizen werden woningen/studentenhuizen. Opslagplaatsen zijn veranderd in restaurants.

Aan het Bassin ligt de Lumière. Dit was oorspronkelijk het ketelhuis en de timmerfabriek van de Sphinx. Tegenwoordig is dit een restaurant/café en bioscoop. Aan de andere kant van de straat ligt het Eifelgebouw, hier is een doorgang waar we een tegelwand gezien hebben met foto’s van vroeger. Ook waren er vitrines waar we konden zien wat er vroeger geproduceerd werd in de Sphinx-fabriek. Het Eiffelgebouw is opgeknapt en wordt tegenwoordig gebruikt als restaurant, studenthotel, sportschool en appartementen.

Maastricht klas3 infoto6 kleinMaastricht klas3 infoto6 kleinMaastricht klas3 infoto8 klein

 

Deze dag is zeker voor herhaling vatbaar, omdat de koppeling werd gemaakt tussen de leerstof en de werkelijkheid.

Verslag van leerlingen klas V3C