Terug naar overzicht

Erasmus Cyprus logo 750                                        

Als onderdeel van het Erasmus+ Generation Green project is een groepje van V5 leerlingen van 1 t/m 8 mei op Cyprus geweest en is een tweede groepje nu daar t/m 14 mei.

Op zondag 1 mei kwamen Mila, Oscar, Juul, Oporupi, Ruby en Brent met hun begeleiders aan in Larnaca, Cyprus. We hadden ruim een uur vertraging en gelukkig stond onze taxi er nog om ons naar het hotel in Nicosia (of Lefkosia, zoals de Cyprioten zelf zeggen) te brengen. Ondanks dat het al 22.30 was, konden we nog terecht in een restaurant in de buurt om in de gastvrijheid van de Syrische eigenaren, te genieten van heerlijke mezedes (soort tapas).

De volgende ochtend zaten we alweer om 6.30 aan het ontbijt en om 7.30 werden we opgehaald om naar het Gymnasio Archangelou Lakatameias te gaan, onze partnerschool in Nicosia. Daar aangekomen werden we verwelkomd door Miltos Karras, de Erasmus+ coƶrdinator.  We kregen een rondleiding door de school en mochten meteen meedoen met de gymles om de sirtaki te leren. De eerste 10 stappen hadden we enigszins onder de knie, maar de rest werd toch wel wat lastiger šŸ˜‰.

De leerlingen hebben vervolgens op deze maandag, maar ook op dinsdag, diverse presentaties gegeven in verschillende klassen over het leven in Nederland, school en typische Nederlandse dingen. De leerlingen gingen op verzoek van de Engels docenten ook in kleine groepjes in gesprek met de leerlingen, zodat de Cypriotische leerlingen hun spreekvaardigheid konden oefenen. Ook buiten de lessen maakten veel leerlingen hier gebruik van en kwamen direct een praatje maken als ze ons op het schoolplein zagen. Sommige van onze leerlingen leken een eigen fanclub te hebben šŸ˜Š.

In de namiddag en avond was er tijd om bijvoorbeeld Limasol en Nicosia te bezoeken en ons onder te dompelen in de gastvrije Cypriotische cultuur. Elke dag werd er een vlog gemaakt met de belevenissen van die dag.

Op woensdagochtend was er een officiƫle welkom ceremonie voor de Nederlandse en Duitse gasten (die op dinsdagavond aangekomen waren). Een woord van welkom door de directrice, dans, zang en filmpjes volgden. Die dag en de dagen erna gingen onze leerlingen als begeleiders van de internationale groepjes aan de slag. Zo hebben ze o.a. materiaal verzameld voor land art, gebrainstormd over hoe de wereld groener te maken, land art gemaakt en dit vastgelegd in een stop motion filmpje, een sustainability tutorial gemaakt en deze keer in de grote groep nogmaals aan de slag gegaan met Cypriotische dans. Tussendoor hebben we nog de verjaardag van Oporupi gevierd en genoten van al het heerlijke eten dat op dit eiland te verkrijgen is. Onze laatste dagen hebben we in Larnaca doorgebracht, voordat we weer op het vliegtuig naar huis moesten stappen.

Een onvergetelijke reis met mooie ervaringen šŸ˜Š. De komende dagen volgen nog wat vlogs en fotoā€™s.

Erasmus Cyprus infoto A 1920

Erasmus Cyprus infoto B 1920

Erasmus Cyprus infoto C 1920

Erasmus Cyprus infoto D 1920

Erasmus Cyprus infoto E 1920