Terug naar overzicht

In het kader van Euriade ontmoeten leerlingen van Sintermeerten leeftijdsgenoten uit de hele wereld in Rolduc. Van hun belevenissen schrijven zij dagelijkd een blog.

Vandaag (maandag) ben ik samen met mijn kamergenoot om 7.00u opgestaan, opdat we ons rustig klaar konden maken voor het ontbijt. Mijn kamergenoot komt uit Zuid-Afrika en ze is super aardig.
Ik ging rond 7.45u naar het ontbijt buffet daar zat ik aan een tafel met twee meisjes uit Maastricht en twee meisjes uit Polen.

Lebenshilfe, ontmoeting met mensen met een beperking

Om 8.45u vertrokken we met 2 bussen naar Lebenshilfe in Aken. Lebenshilfe is een werkplaats voor lichamelijk- en verstandelijk gehandicapten. De groep werd opgedeeld in kleinere groepen met elk hun eigen sector. Benthe en ik gingen mee met de groep met een grote verstandelijke beperking. Samen met hen gingen we een soort kaarsen maken, waarmee je makkelijk de open haard kan aanmaken. Dit vond ik erg interessant om mee te maken en ben blij dat ik het gedaan heb.

Euriade 2018 2groep

Aken, de stad in

Om 12.00 u gingen we lunchen en daarna hadden we de bus naar de binnenstad van Aken.  Om 13.30 hadden we een ontmoeting met een van de burgermeesters van Aken, mevrouw. Dr. Margrete Schmeer. Dit was in een prachtige vergaderruimte van het Raadhuis. Zij heeft ons van alles verteld over Aken, het was erg interessant.
Euriade 2018 2aachen stadhuis

Van 14.30u tot 16.30u hadden we vrijetijd. Omdat ik zelf vaak in Aken kom, kon ik zelf een soort rondleiding geven door de stad. Ik was samen met een jongen en meisje uit Maastricht en een jongen uit Zuid-Afrika. De Zuid-Afrikaan had nog nooit Döner gegeten dus zijn we naar mijn favoriete Döner-zaak gegaan in de Pontstraße, Saray genaamd. Daar hebben we met z’n viertjes gegeten en de Zuid-Afrikaanse vond het erg lekker. Daarna ben ik nog met ze naar de Nobis Printenwinkel geweest, omdat ze het allemaal nog nooit gehad hadden en heb ze daar een paar Weichprinten met chocolade laten proeven. Daarna ben ik nog met de twee Maastrichtse koffie gaan drinken en gingen we terug naar de bus.
Terug waren in Rolduc hadden we nog een soort repetitie voor de optredens van vanavond. Ik hielp de Zuid-Afrikaanse met hun dans en moest deze daarom ook oefenen.
Om 18.00 u hadden we diner met z’n allen. We zaten met tien mensen van verschillende landen aan één tafel en het was erg gezellig. Ik ben erg blij dat we zo goed kunnen communiceren met elkaar omdat iedereen eigenlijk super goed Engels kan.

Dansen

Na het eten begonnen de optredens en dit was erg leuk om te zien. Elk land deed wel iets met dansen en vaak ook dansen die we met z’n allen konden doen. Benthe had twee prachtige liedjes op gitaar gespeeld en ik was super trots. Daarna heb ik Sokki gedanst, zo heet de Zuid-Afrikaanse dans. Het ziet erg ingewikkeld uit, maar het is ook super leuk. Ik moest me een paar keer gewoon laten vallen en dan trok de jongen me weer op. Ik vond erg spannend, maar wel ontzettend leuk. 
Euriade 2018 2dansen
Na de optredens zijn we met meerdere mensen naar onze gang gedaan, daar hebben we spelletjes gespeeld en weer met z’n alle gedanst. We hebben het spel ezelen gespeeld en luisterden liedjes van verschillende landen.
Als afsluiter hebben we allemaal samen de macarena gedanst. Om 23.00 was ‘the hallparty’ afgelopen en ging iedereen naar bed.
Isa