Terug naar overzicht

Afgelopen dinsdag 30 mei en woensdag 31 mei hebben de derde klassen TTO deelgenomen aan een excursie naar de slagvelden rondom Ieper in de Vlaamse Westhoek.

Op de eerste dag bezocht de groep meerdere kerkhoven. Er werd stil gestaan bij de duizenden jongemannen die op dat vlakke land leden, ploeterden en vaak stierven. In de namiddag was de eerste kennismaking met de begeleiders en leerlingen van de International School Berlin en ’s avonds was er een gemeenschappelijk programma waarin gediscussieerd werd over het thema oorlog.

De dag erna maakten onze leerlingen kennis met de loopgravenoorlog en de mijnenoorlog die de streek berucht maakte. Na een gezonde picknick maakte de groep zich op weg naar Ieper waar alle losse eindjes in het Flanders Field Museum met een indrukwekkende interactieve expositie aan elkaar geknoopt werden.

Het hoogtepunt van de hele trip was uiteindelijk het bijwonen van de plechtigheid naast de Menenpoort met daarop de namen van alle vermiste troepen van het Britse Gemenebest. Om 20h00 werd de Britse taptoe geblazen en met twee minuten stilte werden de Britse soldaten herdacht die in en nabij Ieper sneuvelden. Uiteraard namen twee leerlingen van ons tweetalig onderwijs deel aan de kranslegging, een gedenkwaardig moment. Na de plechtigheid wachtte alleen nog de busreis naar huis.

Ieper infoto A klein

Ieper infoto B klein

Ieper infoto C klein

Ieper infoto D klein

Ieper infoto E klein