Terug naar overzicht

Dinsdag 14 mei gingen Gymnasium 3 en 4 op excursie naar Trier. Trier mag nu dan wel een toeristische stad zijn, gelegen in Duitsland, maar in de oudheid was dit een van de vele hoofdsteden van het Romeinse Rijk.

Wij vertrokken, rond 09.00 u van school op weg, met meneer Roosjen en meneer Prick, naar Trier. De busreis zal zo’n 2 uur hebben geduurd, maar Gymnasium 3 en 4 weten het gezellig te houden in de bus, dus we waren daar in no-time.
In Trier gingen we eerst het Amfitheater bezichtiggen. Dit amfitheater maakte deel uit van de stadsmuren en was tegelijkertijd een van de stadspoorten. Je kon het amfitheater in en vanuit het perspectief van de gladiatoren kijken. Je kon ook ónder het amfitheater de kelder in. Hoewel het daar voor een deel blank stond was het toch een verbijsterend beeld. Je kon tenslotte ook vanaf de tribunes (en hoger) kijken. Vanuit daar kon je ook de mooie wijnvelden, die de Moezelwijn verschaffen, zien.
Na ongeveer een halfuur daar besteed te hebben, gingen we, nu te voet, richting de Keizerthermen. Dit waren de oude badhuizen. Tegenwoordig ziet het er niet helemaal uit als de badhuizen van toen, maar een groot deel is nog intact gebleven. Hier kon je tevens niet alleen in bad maar kon je ook gemasseerd worden. Ondergronds waren deze kamers geplaatst en het was een héél doolhof daarbinnen.
Hier spendeerden we ook ongeveer een half uur en vertrokken wij naar het Rheinisches Landesmuseum. In het museum moesten de tassen af, jassen uit en mocht er niet gefotografeerd worden. In het museum was er gereedschap van allerlei soorten materiaal te vinden van verschillenden tijden. Of antieke gouden munten uit het Romeinse Rijk, waarop het gezicht van elke Romeinse Keizer te vinden was. Het meest verbijsterende zijn misschien wel de oude beeldhouw werken, die meters hoog waren.
Eenmaal het museum uit gingen we op weg naar de Basilica. Een deel van de Basilica van Constantijn werd gebruikt door de Aartsbisschop. We konden ook even de troonzaal in en het was er enorm. Op de plaats waar eerst de troon stond staat nu een altaar.
Na het bezoekje aan de Basilica, kregen we een dik uur vrije tijd, een goede gelegenheid van het grote aanbod aan eten in Trier te genieten. Voordat we weg gingen werd eerst nog een groepsfoto gemaakt. Of natuurlijk de schitterende stad te bekijken.
Rond 15.30 u waren we allemaal weer verzameld voor de Dom, kathedraal. Dit is de oudste bisschopskerk in heel Duitsland. Hier mochten we ook in en dit was prachtig vanbinnen. Maar de afbeeldingen zeggen meer dan een duizend woorden.
Voordat we weer terug naar huis vertrokken gingen we ook naar de Porta Nigra. Dit is zoals de naam zegt een stadspoort die door de eeuwenlange vervuiling zwart is geworden. We mochten helemaal naar boven en dat gaf een verschrikkelijk mooi uitzicht over de stad en het gebergte eromheen.
We moesten al snel terug naar de bus. Na een lange dag kwamen we allemaal, zoals verwacht, veilig en wel aan op school.

Basilica van Constantijn. Hierna was er vrije tijd, een goede gelegenheid van het grote aanbod aan eten in Trier te genieten. Voordat we weg gingen werd eerst nog een groepsfoto gemaakt voor de Dom van Trier en gingen we de in de Romeinse tijd gebouwde Porta Nigra in, waar we nog even over het mooie Trier konden kijken.

Het was een leuke en leerzame dag.