Terug naar overzicht

Op Martinusdag zullen acht leerlingen van Sintermeerten -samen met leerlingen van vier andere scholen uit Heerlen- deelnemen aan de officiële herdenking van het einde van de vijandelijkheden in de Eerste Wereldoorlog. Het is 100 jaar geleden dat dit conflict eindigde. De Eerste Wereldoorlog heeft grote gevolgen gehad. Vooral voor de strijdende partijen.

Herdenken

Nu, na 100 jaar, is het mogelijk om samen met alle partijen het einde van het conflict te herdenken. Naast Nederlandse leerlingen en delegaties zullen ook Duitse en delegaties uit geallieerde landen aan de ceremonies meedoen. In een tijd waar het nationalisme en populisme weer de kop op steken, zeker een mooi gebaar.

Lai, een van onze leerlingen, zal een korte speech houden over het werk van Alexander Heingartner. De heer Heingartner was de Amerikaanse consul in Luik. Hij organiseerde voedseltransporten vanuit Amerika naar de hongerende bevolking in België. Alexander Heingartner ligt begraven in Luik.

De dag wordt afgesloten met een bijeenkomst waaraan, naast het Belgische leger, regeringsvertegenwoordigers van veel Europese landen zullen deelnemen.

Voor de leerlingen zal het een zeer indrukwekkende ervaring worden, waaran ze nog lang zullen denken.

Speech van Lai Hommes

Alexander Heingartner was consul van de VS in Luik tijdens de Eerste Wereldoorlog. Zijn taak als consul was de Amerikanen in Luik te helpen en te beschermen.
Toch deed Alexander meer dan alleen dat. Hij werd lid van de Commission for Relief in Belgium. Deze organisatie hielp miljoenen Belgen door hen te voorzien van voedsel, maar ook van speelgoed.
De kinderen van de St. Victor school uit Luik schreven in 1915 brieven aan de gulle Amerikaanse gevers. Deze brieven zijn bewaard gebleven en laten de diepe dankbaarheid zien voor de hulp die gegeven was.
Alexander Heingartner stuurde zijn eigen gezin terug naar Amerika, terwijl hij zelf op eigen risico in Luik bleef, om de mensen die daar woonden te helpen.
Hij stierf 30 maart 1917 in Luik en werd hier begraven.
Alexander Heingartner was een voorbeeld voor de kinderen van Luik, maar ook voor vele anderen. Ik wens dat zijn acties en verhaal nooit vergeten worden en voor ons -in onze 21ste eeuw- een voorbeeld moge zijn in ons eigen leven.

 Wanted Immediately 564