Terug naar overzicht

Voor de tweede keer organiseerde Podium Parkstad Lab een Dance Event voor leerlingen van de VO-scholen in Parkstad. Het Dance Event vond deze keer plaats in het geheel vernieuwde theater / HUB in Kerkrade. Podium ParkstadLab is een samenwerking van de schoolbesturen LVO Parkstad, SVO|PL en Citaverde, gericht op bovenschoolse onderwijsvenementen voor docenten en leerlingen.

De foto's zijn van Koen Kruchten van Imageyes Photography/ Teksten Tjeu Seeverens

Workshop

Het Dance Event begon voor ongeveer 50 leerlingen -waarvan vier van Sintermeerten: Kiki, Stella, Julie en Maureen- 's middags met een workshop van Jozefien Debaillie uit Belgiƫ, sinds 2013 als danseres verbonden aan Scapino Ballet Rotterdam. Zij oefende met de groep een dans uit de (barok)voorstelling Scala, die de leerlingen in de avonduren zouden bezoeken.

Spannend

Wat was het spannend in het begin. Een mooie, maar vreemde omgeving, onbekende (barok)muziek, een professionele danseres / lerares die gewend is hoge eisen te stellen, ook als het om concentratie en doorzettingsvermogen gaat.... Leerlingen van andere scholen die je niet kent... en bij de eerste passen wordt ook nog het grote niveauverschil binnen de groep zichtbaar....
'Kom maar, kom maar dichterbij, je mag er zijn'.

Scapino 20180118 IMG 8463 byImageyesPhotography Groep 1920

Lezing Barok

Tussen de dansworkshops door verzorgde Maurice Hendriks, CKV-docent op CMC locatie Eijkhagen en lid van de werkgroep Parkstad Lab, een lezing over de Barok. Theorie koppelde hij aan prachtig foto- en filmmateriaal en animaties. Daardoor ging de baroktijd bij de leerlingen echt leven. Maurice Hendriks: "Het voorbereiden van de presentatie was een hele klus. Eerst een selectie maken uit het grote aanbod en dan zorgen voor een professionele montage. Maar ik kijk met veel plezier terug op de voorbereiding en de lezing zelf. Aan de gezichten van en de concentratie bij de leerlingen zag je dat het 'landde'.

Breakdance workshop

Voor een deel van de groep was er ook nog een breakdance workshop, gegeven door Jop Vermeesch van de Heerlense dancestudio HFC. Jop heeft ook veel ervaring met cultuureducatie, bijvoorbeeld met het ontwikkelen van Urban dansprojecten die aansluiten op de beleving van jongeren zowel in het onderwijs als bij maatschappelijk werk. Ook coacht hij professionele breakdance teams en organiseert hij events als Blockjam, The notorious IBE, Urban Moves, Blokparty HMS en de Buurtbattle. Door veel te reizen heeft hij een groot internationaal netwerk in de wereld van breakdance, hiphop en dance events opgebouwd.

Scapino 20180118 IMG 8678 byImageyesPhotography breakdance 1920

En om 20 uur, liefst zes uur na de eerste stappen tijdens de workshop, was het tijd voor de prachtige voorstelling Scala van Scapino met aansluitend nog een korte meet & greet. Voor een aantal leerlingen was het de eerste echte theaterervaring, die ze niet snel meer zullen vergeten.