Terug naar overzicht

Om kwart voor negen staan we met de twee klassen V3 en V4 gymnasium te wachten totdat Meneer Roosjen ons seint dat de bus gearriveerd is en we kunnen vertrekken. Onze reis naar de stad met haar rijke Romeinse verleden kan beginnen.
De heenweg was gelukkig zonder file en we kwamen eerder dan gepland aan in Keulen, Colonia Claudia Ara Agrippinensium voor de liefhebbers. Op het moment dat wij Keulen inreden, pakte mijnheer Roosjen de microfoon en gaf hij ons meteen een inleiding met zijn feitjes en kennis van de geschiedenis, zoals alleen hij dat kan!  Onze bus stopte aan de weg parallel aan de Dom en vanuit het raam van de bus konden wij al uitkijken over de Roncalli Platz waar de imposante Dom ligt.
Nadat wij even een goed moment hadden gehad om foto's van en voor de Dom te maken, terwijl Meneer Roosjen en Meneer Prick (die gelukkig ook met ons meegekomen was) even binnen het Dom Infocenter naar binnen waren gegaan om alles gereed te maken, werden wij voorzien van een headset waarmee wij de gids nog beter konden horen. De rondleiding door deze enorme gotische kerk (157m) was zeer indrukwekkend. Het van dichtbij zien van de prachtig met diamanten en edelstenen versierde graftombe die de relikwieën van de Drie Koningen omhult, was toch wel het hoogtepunt van de rondleiding. De Dom werd in eerste instantie ook gebouwd om deze te huisvesten.
In dit uurtje hadden wij even de tijd om een vroege lunch te hebben bij de McDonalds of waar men ook trek in had. In deze tijd werd er door sommigen ook geshopt wat goed kan in het centrum van Keulen. Anderen gebruikten de tijd om de stad op hun gemak te verkennen of rond te struinen. En om 12.45u werden wij verwacht op het plein voor de Dom.
Nadat Meneer Roosjen en Meneer Prick precies 35 leerlingen hadden geteld, liepen wij naar het Römisch-Germanisches Museum dat dichtbij lag. Hier kregen wij een boekje met verschillende soorten vragen die onze hersenen lieten kraken en ons het museum lieten doorkruisen om de antwoorden te achterhalen. In het museum was het heel warm, maar dit gaf ons wel het gevoel alsof we door Rome liepen op een zonnige zomerdag. De verzameling en tentoonstelling waren heel groot en maakten tot het een mooie ervaring.
Na onze uitdagende speurtocht door het museum kregen wij weer een uurtje vrij en mocht iedereen doen waar men zin in had. De een had toch nog niet alle winkels bezocht of had nog steeds trek, dus er werden nog een paar donuts gegeten, ijskoffies gedronken en euro's uitgegeven. En een paar leerlingen vonden het nog leuk om de trappen van de Dom te beklimmen. Om 15.30u werden wij weer terugverwacht bij de bus om weer huiswaarts te keren.
Zonder enige problemen kwamen wij na een fijne busrit (dank aan buschauffeur) aan terug bij onze school. Snel werd nog even een groepsfoto gemaakt voor de Hall of Fame in het lokaal van klassieke talen, omdat dit door de enorme drukte op het plein voor de Dom er niet van gekomen was.

Keulen groep 1140
Via deze weg nog dank aan Meneer Roosjen en Meneer Prick van de sectie klassieke talen, want zonder hun was dit uitstapje niet mogelijk geweest.
Maarten V3AT