Terug naar overzicht

Voor het tweede jaar is het internationaliserings project Peddle Power van start gegaan.

Dit Erasmus+-project is een samenwerking van vier scholen (INS Domenèch I Montaner Reus/Spanje, Fritz-Karsen-Schule Berlijn, Ritzefeld Gymnasium der Stadt Stolberg en het Sintermeertencollege). Deelnemers voor Sintermeerten zijn leerlingen van Havo 4 TTO.
Overkoepelend thema van het project is fietsen. De leerlingen gaan verschillende aspecten (biologische, natuurkundige, technische, geografische en culturele) die te maken hebben met fietsen in het breedste zin van het woord onderzoeken in de verschillende landen.

Leerlingen van onze school zitten deze week in Berlijn, Stolberg en Reus. Op school ontvangen onze leerlingen gasten van de drie scholen uit het buitenland.


Berlin calling....

maandag 2 december
Vandaag was de heenreis naar Berlijn en we moesten om 6.00u verzamelen op school. Na de lange treinreis van bijna 6 uur kwamen we aan in Berlijn. We hebben onze spullen in het hostel gezet en hebben daarna een wandeling gemaakt langs een overgebleven stuk van de Berlijnse muur en overheidsgebouwen zoals het kantoor van Angela Merkel. Ik vond de wandeling leuk (totdat het begon te regenen). We zagen zo verschillende delen van de stad.
 
’s Avonds hebben we samen met een aantal leerlingen van de Berlijnse partnerschool en de school in Stolberg gegeten zodat we elkaar beter konden leren kennen. We kregen een gigantische pizza (1 meter doorsnee). Het eten was gezellig, het was leuk om de leerlingen te ontmoeten.
 
Pleun en Sam

Peddle Berlijn infoto1 800

 

dinsdag 3 december
De ochtend begon om 8:30 met een ontbijt. Vlak daarna zouden we gaan fietsen door Berlijn, hier keek iedereen tegenop omdat het erg koud was. Rond 10 uur begon de fietstocht en we zijn op 3 verschillende plaatsen gestopt voor een uitleg. Hierna volgde een pauze van circa 10 min voor warme chocolademelk. Na een fietstocht van bijna 3 uur te hebben gefietst gingen we direct door naar de Fritz Karsen Schule waar we onze presentaties over onze school moesten houden en we een rondleiding door de school kregen. Rond 16:00 gingen we een opdracht maken om de verschillen van het fietsen tussen Reus, Berlijn, Stolberg en Heerlen te zien. Na alles gedaan te hebben op school gingen we door naar een shopping mall, de Mall of Berlin, om hier de dag af te sluiten.
 
Loek

Peddle Berlijn infoto2 800


Een korte impressie uit ons eigen Heerlen

Peddle Heerlen infoto2 1140

Peddle Heerlen infoto1 1140


Foto's uit Stolberg

Peddle Stolberg infoto 3 1140

Peddle Stolberg infoto 1 1140


Een bericht uit Reus, Spanje

Dinsdag 3 december,
Onze eerste echte dag in Reus Spanje, begon met voor mij een ontbijt dat bestond uit cake, taart en wat muffins. Daarna tmet een (luxe) touringcar als schoolbus naar school waar we begonnen zijn aan ons project: Peddle Power, alles in het teken van fietsen. Iedereen werd in een bepaalde categorie ingedeeld, en onze was Social Science, dus alles op het gebied van sociale oorzaken waarom mensen niet fietsen. En aan ons de taak om daar een oplossing op te verzinnen, hier zijn we aan begonnen in de vorm van vragen te beantwoorden en een kleine presentatie te geven aan de rest van onze “klas”.
Daarna zijn wij naar het centrum van Reus gegaan, en hebben daar ook opdrachten gemaakt en wat vrije tijd gehad. Hierna zijn we naar een huis wat gebouwd is in een modernistische stijl zoals Gaudí bouwde. Leuk feitje; Reus is de geboorte plaats van Gaudí.
In dit huis kregen we ook van die super hipsy dipsy sjieke blauwe slofjes aan die je ook aan krijgt als je naar de zwemles van je broertje/zusje gaat kijken. En hierna gingen we weer terug naar onze gastgezinnen. En zo zit voor ons de 2e dag alweer op.
Olivier


Woensdag 4 december

Vandaag gingen weer verder met het project over fietsen en manieren om de leerlingen op de fiets naar school te krijgen, we kregen een vragenlijst met een aantal vragen die de leerlingen van de school in moesten vullen, we zijn in groepjes verdeeld en we kregen een klas aan gewezen waar we onze vragen stellen mochten.
Na dat we hier allemaal mee klaar waren moesten we de vragenlijsten in statistieken verwerken en deze aan elkaar presenteren, mij viel persoonlijk op dat er heel veel leerlingen minder dan twee kilometer van school af wonen maar toch met de auto komen en dat er sowieso eigenlijk maar een stuk of drie leerlingen aangaven dat ze wel eens op de fiets naar school komen.
Toen iedereen zijn resultaten gedeeld had hebben we alle resultaten samen gevoegd voor een totaal plaatje.

We hebben toen pauze gehad, het was eigenlijk de bedoeling dat we vandaag een fiets tocht zouden gaan maken langs de kust en door Cambriel en Salou, maar door het slechte weer gingen die plannen niet door, we kregen dus een nieuwe opdracht: Maak een video waar in je iets adverteert of iets duidelijk maakt dat gerelateerd is aan fietsen.
Dus we gingen weer in groepjes aan het werk, iedereen had originelen ideeën voor een video, we hebben een auto van karton gezien die iemand aan reed met de boodschap dat je op moet passen in het verkeer maar ook een stop-motion video waar in te zien was dat een jongen zijn hoofd bezeerde omdat hij geen helm droeg.

Na deze opdracht kregen we eerder vrij en gingen we met het grootste deel van de groep naar het grote winkel centrum in Reus, om nog even te chillen op de laatste avond en een leuke afsluiting van de dag te creëren.
Pepijn


 

 

Peddle Reus infoto 1 800

 To be continued...