Terug naar overzicht

19 mei 1944: deportatie van alle opgepakte Nederlandse Sinti en Roma uit Westerbork naar Auschwitz.

2 augustus 1944: massamoord op alle Roma en Sinti in Auschwitz.

2 zwarte data in de geschiedenis van de Sinti en Roma. Minstens 500.000 mensen stierven deze gruwelijke dood. Roger Moreno componeerde voor hen en voor alle andere slachtoffers van de Holocaust zijn inmiddels vermaarde ‘Requiem voor Auschwitz’ dat op 2 augustus voor het eerst in het voormalige vernietigingskamp zal worden uitgevoerd.
Sinto Roger Moreno-Rathgeb kwam gisteren over de geschiedenis van zijn volk vertellen aan VWO 5 in het project 'Culturen ontmoeten culturen'. Over hun komst in Nederland in de 15e eeuw. Over de nieuwsgierige Nederlanders die kwamen kijken. Over het waarzeggen en messen slijpen. Over het rondreizen in de woonwagens. Over eeuwen vol muziek. Maar ook over eeuwen vol vernedering, discriminatie en botsingen met autoriteiten. Autoriteiten die niet overweg kunnen met een volk dat geen vaste woon- of verblijfplaats wil. En dat rond wil trekken.
En dus vertelde Roger ook over de 'vergeten Holocaust' van Roma en Sinti.
En hij eindigde in het Romanes met het volkslied van Sinti en Roma over die hele lange reis door de eeuwen der geschiedenis: 'Dzjelem, dzjelem.'
Daarna gingen leerlingen hun portretten van de Sinti en Roma schrijven.

Roger A 800 Roger B 800