Terug naar overzicht

“De Kristallnacht in Nazi -Duitsland, in de nacht van 9 op 10 november 1938, was de eerste openlijke golf van geweld tegen de Joodse medeburgers. In die nacht kwamen rond 400 joden om het leven, later volgden er nog veel meer die in die nacht gearresteerd werden en later in concentratiekampen overleden. Het was een eerste duidelijke manifestatie van de Holocaust, die in de bezettingsjaren ook onze streek overspoelde waarbij vele Joodse Limburgers uit het straatbeeld verdwenen om uiteindelijk op een brute wijze aan hun einde te komen.

Sinds 1992 bestaat er het fenomeen “Stolpersteine”, bedacht door de Duitse kunstenaar Günther Demnich. De kunstenaar vervaardigde in het begin zelf messingen plaatjes die op straatklinkers werden bevestigd. Op zo’n plaatje werd de naam werd gezet van een Joods persoon gezet die door de Nazi’s vermoord werd en die specifieke steen werd dan geplaatst voor het huis van de omgekomen persoon. Inmiddels is het initiatief in Europa overgenomen en zijn er al meer dan 75.000 Stolpersteine geplaatst, ook in Heerlen, als monument van herinnering aan al die omgekomen personen.

Dinsdag 9 november 2021 stond een kleine delegatie leerlingen van V4 van onze school stil bij de Holocaust en de Kristallnacht. Samen met leerlingen van andere scholen van de Stichting Voortgezet Onderwijs Parkstad Limburg luisterden zij naar het verhaal van Holocaust overlevende Jack Aldewereld, daarna trokken zij Heerlen in om de Stolpersteine te polijsten zodat de namen weer duidelijk zichtbaar zijn en in onze herinnering blijven. Een woord van dank is op z’n plaats voor de organisator van het project, oud docent geschiedenis aan onze school Nico Zijlstra.”

Stolper infoto A kleinStolper infoto B kleinStolper infoto C klein