Terug naar overzicht

Op een natte en koude vrijdag waren leerlingen van vier Heerlense middelbare scholen op pad om meer te horen en te leren over de Tweede Wereldoolog in Heerlen.

Het programma van deze dag werd mogelijk gemaakt door:
Educatief Fonds Lodewijk Foijer, Podium ParkstadLab, Gemeente Heerlen, Parkstad Limburg Theaters, Comité 4 en 5 mei Heerlen, SVO|PL, LVO Parkstad.

Alle foto's bij dit artikel zijn van Koen Kruchten van Imageyes Photography. Tekst Nico Zijlstra.

 

Vanaf 2012 zijn leerlingen van Sintermeerten, in samenwerking met het Bernardinuscollege, Grotius College en College St-Jan in Hoensbroek, actief geweest met het leggen van Stolpersteine.

Stolpersteine zijn kleine vierkante steentjes met een messing plaatje met daarop de namen van weggevoerde en door de nazi's vermoorde joodse medemensen. De Duitse kunstenaar Gunter Demnig heeft het project Stolpersteine -letterlijk struikelstenen- bedacht om mensen aan het denken te zetten over het leed dat de oorlog over zovelen heeft gebracht. De Stolpersteine liggen voor het laatst bekende woonadres van de weggevoerde mensen. In Heerlen zijn op deze manier 71 Stolpersteine geplaatst.

20180202 IMG 1327 byImageyesPhotography 1920
 
Op vrijdag 2 februari gingen 135 leerlingen van de scholen op pad om de verhalen achter de stenen te horen. Ook werd de gelegenheid gebruikt om de steentjes met koperpoets te poetsen, iets wat door de regen en sneeuwval van die dag geen gemakkelijke opgave was.
 
In het Parkstad Limburg Theater in Heerlen werd het programma voortgezet met het persoonlijke verhaal van de musicus en componist Roger Moreno Rathgeb. Deze Sinti componist was zó onder de indruk van een bezoek aan het Nazi concentratiekamp Auschwitz dat hij besloot een dodenmis te componeren. Daarvoor moest hij leren noten lezen en schrijven. Het moest een Requiem 9dodenmis) voor ALLE slachtoffers worden, ook de zigeuners en gehandicapten die samen met de joden door de Nazi's  vermoord werden. Op 4 mei 2018 wordt zijn Requiem in het Theater van Heerlen uitgevoerd, ter gelegenheid van de dodenherdenking.
Kaarten kunnen bij mijnheer Zijlstra besteld worden.
 
In de ING-zaal van het theater werd de film Jack's oorlog vertoond. In deze aangrijpende L1 documentaire vertelt Jack Aldewereld hoe hij als baby werd afgestaan door zijn ouders en door het verzet naar Brunssum werd gebracht.  Ook zijn zus overleefde de oorlog. Alle anderen, ook de ouders, werden vermoord.
20180202 IMG 1425 byImageyesPhotography 1920
 
Achter het Huis, een theatervoorstelling
's Avonds konden de leerlingen kennismaken met de cast van het toneelstuk Achter het Huis. Er konden vragen gesteld worden aan de acteurs. vragen als, hoe is het om je in te leven in de persoon Anne Frank? Of: Waarom wil je juist in een stuk over Anne Frank spelen?
anne van der burg hajo bruins e a het achterhuis piek 1 300 dpi rgb
 
Foto Hajo Bruins producties
 
Het toneelstuk Achter het Huis is een bewerking van het Dagboek van Anne Frank. Een vrije bewerking van Ilja Pfeiffer. In de lessen van mijnheer Gebuys en mijnheer Zijlstra zal zeker gediscussieerd worden over de ervaringen die bij die voorstelling zijn opgedaan.
 
Al met al een gevarieerd programma waar onze leerlingen en die van de andere deelnemende scholen nog lang over na kunnen praten.