Terug naar overzicht

Wat hebben we gedaan?

Op maandag 30 mei 2022 gingen wij met onze gymnasiumklas naar Tongeren. Dit ligt in België, over de grens bij Maastricht. We gingen hier uiteraard met een bus heen. We vertrokken rond half negen op school en kwamen rond half tien in Tongeren aan.

Toen we uitstapten, gingen we naar het marktplein van Tongeren. In een van de zijstraten van het marktplein lag het museum waar we heen gingen: het Gallo-Romeins Museum. Hier kregen wij een rondleiding door een gids. Wij, de 2de klas gingen met meneer Roosjen mee en de 3de klas met meneer Bardoul. De rondleiding begon in de Prehistorie. Maar het was toch over de Romeinen en Galliërs? Klopt, maar ‘Wat volgt, staat altijd in verband met wat eraan voorafging.’. Dit is ook het motto van het museum. De rondleiding eindigde bij de val van het Romeinse rijk. Toen hadden we een half uur pauze.

Na de pauze was het 12 uur. Tijd voor de speurtocht! Iedereen kreeg een blad met 9 vragen erop. Deze moesten we beantwoorden door naar de plek te lopen waar we heen moesten en het antwoord op de vraag in te vullen. Die antwoorden moesten we in een puzzel invullen. In deze puzzel waren grijze vakjes, en als je de letters die je in deze vakjes invulde een beetje husselde, kreeg je een woord. Als je dit allemaal had moest je naar meneer Bardoul en meneer Roosjen toe om hem in te leveren. Die die hem als eerste per klas inleverden en nul fouten hadden kregen een magneet van meneer Bardoul en meneer Roosjen. Als je hiermee klaar was, had je nog wat tijd voor jezelf.

Om kwart voor twee moesten we allemaal weer terug zijn op het marktplein. Vanuit hier liepen we met z’n allen weer terug naar de bus. Rond 3 uur werden we weer terugverwacht en dit was ook het geval, we waren zelfs wat eerder. Ik, en ik denk dat ik ook voor de rest van de klas kan spreken, kijk terug op een mooie dag en vind dat deze heel goed was georganiseerd en de school kan hier zeker mee doorgaan, ik weet zeker dat leerlingen die in de toekomst zullen gaan hier ook heel enthousiast over zullen zijn!

Tekst: Dylan Seroo (V2), Foto Paul Roosjen

Tongeren infoto 1920