Meike en Jort beantwoorden vragen over het Sintermeertencollege.

Meike is 11 jaar en komt van basisschool De Horizon en Jort is 13 jaar en komt van Sint Martinus. Ze zitten allebei in een havo/vwo brugklas.

 

 • Waarom hebben jullie voor onze school gekozen?

Jort: Tijdens de open dag had ik meteen een goed gevoel. De dag was heel goed georganiseerd en het zag er allemaal heel leuk uit. Het gebouw is compact, niet te groot, niet te klein. Ik vond vooral het lesje muziek, wat ik tijdens de open dag gevolgd heb, heel leuk. Je kon er drummen! Ik ben ook naar de Masterclasses geweest en vooral het lesje techniek vond ik gaaf. We moesten toen een trappetje van spekjes bouwen!  

Meike: Toen ik binnenkwam had ik meteen een fijn gevoel. Alles zag er heel goed uit en de docenten waren super aardig.

 

 • Wat vinden jullie het grootste verschil met de basisschool?

Jort: veel meer kinderen.

Meike: voor elk vak een andere docent, tussen de lessen door van lokaal wisselen, je neemt de boeken mee vanuit thuis. Maar daar wen je snel genoeg aan.

 Meike brugklas infoto 1140

 

 • Zijn er veel nieuwe vakken in de brugklas?

Dat valt eigenlijk wel mee. Er zijn er een paar zoals mediawijsheid, Frans en techniek. En geschiedenis en aardrijkskunde krijg je nu apart. Op de basisschool heette dat ‘wereldoriëntatie’.

 • Hebben jullie ook lievelingsvakken?

Jort: ik vind vooral biologie en gym heel leuk. Maar de talen Engels en Frans zijn eigenlijk ook wel mijn favoriete vakken.

Meike: mijn favoriete vakken zijn gym, Engels en Nederlands.

 • Hebben jullie wel eens lesuitval?

Wel eens ja, maar niet heel vaak. Als we uitval hebben, dan moeten we naar 016. Daar worden we opgevangen door een SU. In dat lokaal moeten we stil zijn en voor onszelf werken.

 Jort brugklas infoto 1140

 

 • Als je moeite hebt met een bepaald vak, krijg je dan extra ondersteuning?

Jort: ja, dat noem je maatwerkuur (mwu).  Je krijgt van je mentor een blaadje waar je op moet schrijven welk vak je moeilijk vindt. Je mag drie keuzes opschrijven. Je mentor bekijkt jouw keuzes en bekijkt jouw cijfers in SOM om te kijken hoe je voor dat vak staat. Want stel dat je als eerste keuze voor Nederlands hebt gekozen, omdat je klasgenoot ook voor Nederlands heeft gekozen, maar je staat daar goed voor, dan mag je niet naar Nederlands. Dit uur is bedoeld om herhaling te bieden als je dit nodig hebt. De mentor houdt dit goed in de gaten en deelt ons in.

 • Hoeveel tijd besteden jullie gemiddeld aan het huiswerk per dag?

Jort: gemiddeld ben ik 45 minuten per dag bezig aan mijn huiswerk. Ik vind het niet zo heel moeilijk en begrijp het wel allemaal! In de eerste weken herhaal je eigenlijk de stof van de basisschool.

Meike: ik ben gemiddeld toch wel 1.5 uur bezig aan mijn maak- en leerwerk. Als ik thuiskom kijk ik in mijn agenda en in SOM wat ik allemaal voor de dag erna moet maken. Op vrijdag kijk ik naar het huiswerk voor de week erop en probeer dan vooruit te werken. Als we geen overhoringen hebben dan herhaal ik de stof.

 

 • Is de tas echt zo zwaar als het eruit ziet?

Meike: JA! Maar ik ga ook wel regelmatig naar het kluisje om mijn boeken te wisselen. Behalve op dinsdag en vrijdag, want dan hebben we blokuren of een kortere lesdag en is de tas niet echt zwaar.

Jort: JA! Maar ik ga niet altijd naar het kluisje. Als ik ga dan is het aan het einde van de grote pauze, anders heb ik geen goede plek in de aula en kan ik niet naast mijn vrienden zitten.

Groep 8 infoto1 MeikeJort 

 

 • Jort, jij hebt voor de Sportklas gekozen. Wat kun je ons erover vertellen?

Ik vind de sportklas heel leuk. Het zijn twee lesuren op woensdagmiddag. Je krijgt een formulier met alle sportactiviteiten wat je allemaal kunt doen zoals voetballen, basketballen, hockeyen, etc. Er staat ook bij dat je meestal naar SnowWorld gaat of naar een trampolinepark. Een aantal weken terug zijn wij ook op sportklaskamp geweest. Dat was een geweldige ervaring! Ik heb voor de Sportklas gekozen omdat ik sporten heel leuk vind en ik vind het fijn om zo twee extra uren in de week met sport bezig te zijn.

 

 • Welke tips geven jullie aan de groep 8 leerlingen?

Jort: bij de proefwerkweek als je de tijd hebt om te leren ga dan ook echt leren, maar niet te lang want dan sla je niks meer op. En als je vroeg uit school bent, besteed je tijd dan echt aan leren. Want dan is de kans groot dat je goede cijfers haalt.


Meike: zorg dat je een tas hebt die groot genoeg is, want je hebt veel boeken. En probeer je huis- en leerwerk na school te doen en niet in de avond. Want dan ben je meestal moe en wordt het moeilijk om je te concentreren.

 • Zouden jullie het Sintermeertencollege aanraden?

Jort: Heel zeker, omdat het een gezellige school is. De kennismaking met de klas en de mentoren gaf mij een heel goed gevoel. Je wordt ook goed ondersteund door je mentoren.

Meike: Ja, toen ik hier binnenkwam had ik meteen een goed gevoel, ik voelde me thuis. Het is een leuke school met genoeg keuzes zoals de Sportklas en Tweetalig onderwijs.

 

 • Het Sintermeertencollege in één zin:

Leuke en gezellige school!  

 


Hartstikke bedankt voor het gesprek Meike en Jort!