Terug naar overzicht

Anne, Floor, Gwen en Joline hebben hun internationale stage voor TTO doorgebracht in Kitgum School in Oeganda. In een aantal afleveringen berichtten zij over hun avonturen.

Dit is de laatste aflevering. Omdat we alle verslagen van 10 februari tot en met 15 februari op deze pagina plaatsen, hebben we de verslagen per dag gesorteerd:

            10 februari -11 februari - 12 februari - 13 februari - 14 februari - 15 februari - Laatste dag

            10 februari

Vanochtend konden we voor het eerst eens lekker uitslapen. De kinderen gaan op zaterdag ook naar school, maar wij hoefden er pas om half twee te zijn in verband met een parents meeting van twee tot vier. Ondanks het feit dat we konden uitslapen waren de meeste van ons al om half acht wakker. Ik ben meteen opgestaan en heb mijn tas ingepakt voor de komende twee en een halve dag voor onze tocht naar Kidepo het natuurpark. Nadat we hadden ontbeten ben ik al naar school gegaan, omdat ik het daar gewoon heel erg leuk vind! De rest is de hele ochtend thuis gebleven om wat te lezen en in te pakken.
Vera kwam rond half twaalf naar school en om half één was de school uit. Je zou verwachten dat iedereen meteen naar huis zou gaan, maar dat was niet het geval. De oudere kinderen moesten met een paar jongere kinderen de lokalen gaan boenen en poetsen. Ondertussen hebben Vera en ik nog gezellig met de leraren gesproken. Om twee uur kwam de rest aanlopen en toen zijn we meteen naar de parents meeting gegaan. Op tijd zijn is hier in Afrika een ruim begrip. De meeting begon dus om twee uur en toen zaten er welgeteld drie ouders in de zaal. Om twintig voor vier kwamen de laatste ouders binnenlopen. De meeting ging over de toekomst van de school en waarom Vera en wij hier zijn. Na de meeting zijn we naar onze slaapplek vlakbij Kidepo gereden. We zaten helemaal onder het oranje stof toen we daar aankwamen! We hebben ons dus eerst snel gedoucht en toen lekker gegeten. Daarna zijn we naar bed gegaan, want morgen moeten we om vijf uur opstaan voor de morning drive in het Natuur park.

terug

            11 februari

Vanochtend zijn we om vijf uur opgestaan zodat we om half zes in de auto konden zitten. Helaas werd het ontbijt wat later klaargemaakt, dus we vertrokken iets later dan gepland. Iets na zes kwamen we aan bij het huisje waar we moesten betalen. Daarna konden we meteen vertrekken om de dieren te zien. Na tien minuten rijden kwamen we al twee leeuwen tegen die langs de weg lagen. Op een gegeven moment liepen ze langs onze auto. Een leeuw ging lekker in de zon liggen, terwijl de ander een antilope in zijn vizier had. Na een tijdje liep de leeuw langzaam naar de antilope toe en begon hem te achtervolgen. De leeuw was alleen iets te langzaam, dus de antilope was al weg. Dit was het perfecte begin van onze safari tocht. Daarna kwamen we wel honderden buffels tegen. Al snel na de buffels kwamen we allemaal zwijntjes tegen. Veel dieren in het park hadden kleintjes, dus dat was erg schattig om te zien. Rond negen uur kwamen we aan op het kamp waar alle rangers wonen. We hadden een ranger gereserveerd zodat hij ons alle dieren konden laten zien. Helaas bleek dat onze ranger al met andere Nederlanders was meegegaan, omdat we wat later waren door de leeuwen. Zonder ranger gingen we dus weer op pad. Meteen na ons vertrek reden we langs een kudde olifanten. Het waren een vader, moeder en vier baby olifantjes. Ook stond er in de verte nog een giraffe. Toen we even tussendoor een plaspauze tussen de buffels hadden genomen, kwamen we een boom tegen waar we met zijn allen zijn ingeklommen. Daarna zijn we nog een paar zwijntjes, gazelles en antilopes tegen gekomen. Opeens zagen we een best wel zeldzaam dier dat maar in twee parken in heel Oeganda leeft. We kwamen een eland tegen, maar het zag er niet uit als de eland zoals wij die kennen. We kwamen er later acht dat het best wel speciaal was dat we dit hebben gezien. Vlak daarna kwamen we een aantal zebra's tegen. Dit zijn zo'n leuke dieren om te zien! Later kwamen we nog kuddes olifanten tegen en belachelijk veel bizons en zwijnen.

kitgum dag10 olifant 1920

We hebben trouwens ook heel veel vogels gezien. We hebben knal gele, groene en blauwe vogeltjes gezien. Ook zijn we aasgieren en allerlei vogels bij het water tegengekomen. Rond half één zijn we teruggegaan naar het kamp van de rangers. Hier hebben we gegeten en nog wat proberen te slapen. Om vier uur gingen we weer verder, want de temperatuur was iets gezakt. Kort nadat we vertrokken waren kwamen we een kudde olifanten tegen die aan het over steken waren. We moesten dus een tijdje wachten voordat we verder konden rijden. We begonnen al langzaam vooruit te rijden, maar een mannetjes olifant had ons in de gaten gehouden en begon ons achterna te rennen. We reden dus snel weg met de auto en gelukkig had de olifant ons niet te pakken gekregen. Toen we nog helemaal in een deuk lagen riep iemand dat er een giraffe stond. En inderdaad er stond een giraffe erg dichtbij onze auto. Ik vond dat erg indrukwekkend om te zien. Daarna hebben we nog een poging gedaan om een hyena, cheeta of een luipaard te spotten, maar dat is helaas niet meer gelukt. Rond half acht reden we het park uit op weg naar onze slaapplaats. We hadden rijst en kool als avondeten en zijn toen snel gaan slapen, want morgen moeten we vroeg opstaan. Morgen gaan we een wandeling maken naar een village toe.

terug

            12 februari

Vanochtend zijn we om kwart over vijf opgestaan zodat we rond zes uur konden vertrekken naar de berg waar we gingen wandelen. In het gebied waar wij naartoe gingen zijn er zo'n vijftig villages waar mensen wonen. Een van die villages gingen we bezoeken. Het was drie uur rijden naar de voet van de berg toe. We hadden een gids bij ons en bij de berg werden we vergezeld door twee militairen die meegingen voor onze veiligheid. We zaten maar een paar kilometer van Zuid-Sudan af waar het onrustig kan zijn. De militairen gingen dus met ons mee zodat zij ons konden beschermen als er iets zou gebeuren. Met z'n allen gingen we op pad. De weg naar de village toe was erg steil omhoog en tegelijkertijd was het ook nog eens erg warm. Ik vond de heenweg best afzien, omdat het vrij pittig was. Eenmaal bij de village aangekomen werden we hartelijk verwelkomd door alle mensen die daar wonen. In het begin vond ik het een beetje ongemakkelijk. Maar dit gevoel was al snel over. Er werd voor ons gedanst en wij moesten ook meedansen.
Na het bezoek aan de village zijn we verder omhoog gelopen. We wilden naar de top lopen, maar omdat het zo warm was en de weg zo steil was zijn we bij een plek onder een grote boom gestopt om iets te eten. Na een lange en welverdiende pauze met chapati en een omeletje zijn we toch nog verder gelopen naar de top van de berg. Uiteindelijk kwamen we op de top aan en het uitzicht was werkelijk fantastisch. Links van ons konden we Oeganda zien, rechts van ons Zuid-Sudan en achter ons konden we Kenia zien. Het was zoooo mooi!!!! Na een tijdje zijn we onze route omlaag gestart. Floor, Gwen en Joline zijn meer dan één keer uitgegleden, maar niemand had zich heel erg pijn gedaan. Na nog anderhalf uur omlaag lopen kwamen we aan bij de auto. We moesten nog drie uur terugrijden naar onze slaapplek om onze spullen op te halen en daarna moesten we nog drie uur terugrijden naar Kitgum. Thuis aangekomen hebben we snel gegeten en gedoucht, zodat we meteen naar bed konden gaan.

Kitgum meiden 1920
Morgen gaan we voor de één na laatste keer naar de school toe. Ik heb daar echt heel veel zin in. Na school gaan we nog naar de stad toe om nog wat souveniertjes te kopen. We zullen morgen wel bekaf zijn, want heel veel slaap hebben we afgelopen dagen niet gehad!

terug

            13 februari

Vanochtend ben ik om zes uur opgestaan, zodat ik om zeven uur op school was.
De rest kwam wat later naar school. We zijn tot de eerste pauze van klas gewisseld. In de kleine pauze besloten Floor en Gwen om naar huis toe te gaan om even wat bij te slapen. Iedereen is heel erg moe van de afgelopen dagen. Na een tijdje kwamen ze terug naar school. We hebben nog wat lessen gevolgd en ik heb nog touwtje gesprongen met de P5 klas. Floor was ondertussen weer teruggegaan naar het huisje toe, want ze voelde zich niet zo lekker. Gwen, Joline en ik hebben in de grote pauze lekker gegeten en hebben toen alvast een afsluiting bedacht voor de kinderen morgen. We zijn van plan om drie spellen te doen waarbij de klassen punten mee kunnen verdienen. De klas met de meeste punten wint dan uiteraard. Dat is dus ons plan voor morgen. Rond half vier zijn we met z'n allen naar de stad gegaan.
We wilden nog even wat shoppen voordat we naar Kampala vertrekken. Floor en Gwen hebben een rieten mat gekocht en nog een mooie stof. Joline heeft ook een stuk stof gekocht en ik heb er ook twee gekocht. Toen we aan het winkelen waren begon het zowaar te regenen. Ik ben nog nooit zo blij geweest dat het even heeft geregend. Het was vandaag 38 graden, dus de regen diende als een fijne verkoeling. Rond half zeven waren we weer thuis en rond half negen gingen we avondeten. Daarna zijn we meteen naar bed gegaan, want iedereen was doodop. Morgen zijn er voor de klassen p3, p4 en p5 de hele dag toetsen. Na school gaan we met alle leraren en koks naar een restaurant toe waar we dit avontuur gaan afsluiten. Ik heb heel veel zin in morgen, maar ik vind het wel heel erg jammer dat morgen onze laatste dag op school is. 

terug

            14 februari

Vanochtend ben ik weer vroeg opgestaan en om zeven uur stond ik al op school. Vandaag waren er examens voor de klassen P3, P4 en P5. Ik ben bij de
P5 klas gaan zitten. Zij begonnen met een twee en een half uur durende wiskunde toets. Ik had ook een toets gekregen om te maken. Ook moest ik controle houden over de hele klas, want de leraar moest even weg. Na de toets hebben Floor, Gwen, Joline en ik drie spellen voorbereid voor de drie klassen die examens hadden. Maar voordat we konden beginnen met de spellen, werden we eerst naar een lokaal geroepen waar alle kinderen van de hele school zaten. De assistant headteacher begon met uit te leggen dat vandaag onze laatste dag is hier op de school. Daarna mocht Vera alle tassen met kadootjes voor de school openen. We hadden pennen, markers en highlighters meegenomen. Hierna gingen we allemaal naar buiten om te beginnen met de spellen. Alle kinderen hadden zoveel plezier tijdens het spelen. Zelfs sommige leraren deden mee. Voor één spel hadden we honderd ballonnen met water gevuld. Toen we klaar waren met de spellen, hebben we een watergevecht gehouden tussen alle leraren en de mozungu's (blanke mensen). Wij stonden allemaal klaar met een ballon in onze handen, terwijl de leraren niks vast hadden. Later kregen we te horen dat de leraren dachten dat we zouden gaan overgooien. Maar toen wij keihard met die ballonnen begonnen te gooien schrokken ze helemaal en vonden ze het geweldig!!! Het was echt heel erg leuk!! Toen alles weer was opgeruimd, zijn we met z’n allen gaan lunchen.
Daarna zijn Floor, Gwen, Joline en Vera naar huis gegaan om hun koffers in te pakken. Ik ben gebleven en mocht het volgende examen afnemen bij de P5 klas. Dit was Intergated Science en duurde twee uur en een kwartier. Na de toets heb ik nog wat met de klas gepraat, want het was de laatste keer dat ik ze zou zien. Toen alle kinderen weg waren, heb ik nog een soda gedronken met alle leraren en daarna zijn we met z'n allen vertrokken naar een restaurant waar we dit avontuur zouden gaan afsluiten. In het restaurant werd er door verschillende mensen gesproken over ons verblijf. Iedereen sprak met zoveel respect en liefde, het was heel erg mooi. Wij hadden met z'n vieren nog een korte speech op een kaartje geschreven en hebben dat voorgelezen. Hierna hebben we allemaal een kadootje gekregen; honing en een soort pindakaas. Dit was echt heel lief van iedereen. Na alle speeches en kadootjes hebben we heerlijk gegeten en gezellig gepraat met elkaar. Daarna werden alle tafels en stoelen aan de kant geschoven en werd de muziek aangezet. We hebben nog tot bijna twaalf uur met alle leraren gedanst en het was zo leuk!!! Het afscheid nemen vond ik wel heel lastig, want ik wilde gewoon niet gaan. Nadat iedereen een dikke knuffel had gekregen zijn we toch naar huis vertrokken, want ik moest mijn koffer nog inpakken. Uiteindelijk lagen we pas heel laat in bed, maar we hadden een geweldige avond gehad!!

terug

            15 februari

Vanochtend ben ik weer vroeg opgestaan, omdat ik samen met Vera nog snel langs de school wilde gaan. Vera wilde haar gitaar geven aan school, zodat de leraren kunnen oefenen. Ik wilde graag mee om iedereen nog een keer te zien. Bij school aangekomen waren er al een aantal leraren waar we nog even mee hebben gepraat. Ik heb nog iedereen in de P5 klas een dikke knuffel gegeven en toen hebben we nog een laatste foto voor de poort van de school gemaakt. Dit was dan echt de laatste keer dat ik ze zou zien voor een lange tijd. Hierna zijn Vera en ik snel naar huis gelopen, want we werden door een auto opgehaald en naar de bus gebracht. We kwamen op tijd bij het huis aan en we waren ook op tijd voor de bus. Na acht uur rijden kwamen we eindelijk aan in Kampala. Hier stopte de bus op een plein waar we nog even moesten wachten op de auto. We hebben nog twee en een half uur gereden naar Christine toe. De komende twee nachten zullen we weer bij Christine verblijven in haar gigantische huis. Nadat we heerlijk hadden gegeten, hebben we ons lekker gedoucht en daarna zijn we snel gaan slapen.
Morgen gaan we shoppen in Kampala en alvast de koffers opruimen!

terug

            Laatste dag

Vanochtend konden we voor het eerst in een lange tijd weer eens uitslapen. Het bed bij Christine ligt echt heerlijk. Nadat we goed hadden geslapen, hebben we ontbeten. Het ontbijt was uitgebreider dan de vorige keer. Er was bacon, ei, cassave, brood, aardappel en nog veel meer. Na het heerlijke ontbijt hebben we nog even wat uitgerust en een paar dingen voor ons zelf gedaan. Rond half elf werden we opgehaald door de chauffeur van Christine. Hij bracht ons naar een herdenkingsplaats/museum waar vroeger 25 'Martyers' werden gedood. In het museum stonden allerlei beelden die deze verschrikkelijke gebeurtenis uitbeelden. Nadat we hadden geluisterd naar deze heftige verhalen zijn we door Vera, Lennie en Rachael opgehaald en zijn we naar het centrum gereden. Hier hebben we de hele middag gewinkeld. Iedereen heeft hele leuke dingetjes gekocht. Na de intensieve winkelmiddag zijn we wat gaan eten bij een restaurant genaamd Brood. Daarna hebben we nog wat boodschappen gedaan en toen zijn we naar een plek gereden waar die avond een show was. Vera, Rachael en ik zijn nog naar de show gegaan waar traditionele dansen van heel Oeganda werden opgevoerd. De rest was niet meegegaan. De show was werkelijk fantastisch. Er werd zo mooi gedanst en de muziek was geweldig. Na deze ongelooflijke mooie avond werd ik weer naar huis gebracht waar ik snel ging slapen.
Morgen gaan we alle koffers inpakken en dan vliegen we 's avonds helaas al weer terug naar huis toe.
Anne, Floor, Gwen en Joline

terug