Het havo onderwijs op Sintermeerten bereidt je voor op het behalen van een havo diploma, maar is ook gericht op jouw eigen ontwikkeling tot een zelfstandige jong-volwassene. Dat betekent dat je weloverwogen keuzes kan maken en dat jij bent voorbereid op de eisen en vaardigheden die je in het hoger beroepsonderwijs en volwassen leven nodig hebt.

Je start in een mavo-havo brugklas of in een havo-vwo brugklas. In welke brugklas je geplaatst wordt, is afhankelijk van het advies van de groepsleerkracht van de basisschool. Je start in een brugklas die het beste bij jou past. Je leert op jouw niveau in een omgeving die dit het beste mogelijk maakt.

Opstromen en doorstromen

Aan het einde van de brugklas volgt de bevordering naar het tweede leerjaar. Wanneer je bevorderd bent naar havo 2, dan wil dat niet zeggen dat je op havo blijft. Voor het tweede leerjaar havo hebben wij een zogenaamde opstroomvariant. Als je meer in je mars hebt, maar langzamer doorgroeit, kun je met een opstroomprogramma toch zoveel bijleren dat je in leerjaar 3 naar het hogere niveau – vwo - kunt doorstromen.
Zo verbeteren wij de doorstroom, stellen de definitieve keuze uit en geven jou zoveel mogelijk kansen. In de derde klas zit je op het niveau waarin je eindexamen zal doen.

De derde klas en Tweede Fase

Tijdens het derde leerjaar ga jij, met ondersteuning van jouw mentor en decaan, je voorbereiden op de profielkeuze voor de bovenbouw. Je gaat onderzoeken wie je bent, wat je wil, wat je kunt en hoe je keuzes maakt die goed bij jou passen. Je kiest dan een profiel -Cultuur en Maatschappij, Economie en Maatschappij, Natuur en Gezondheid of Natuur en Techniek- waarin je eindexamen gaat doen. Tijdens de Tweede Fase dagen we jou uit om jouw zelfstandigheid verder te ontwikkelen en steeds meer verantwoordelijkheid te nemen voor jouw eigen leren en ontwikkeling.

Je leert jouw eigen grenzen te verleggen