Terug naar overzicht

Wat wij als team gaan doen......

Aan het eind van dit schooljaar gaan we met 18 leerlingen en 5 begeleiders naar het dorpje Ayul in de provincie Kitgum in het noorden van Oeganda. Er zijn al aardig wat sponsoractiviteiten opgezet en de leerlingen zijn hard bezig om de benodigde 1200 euro sponsorgeld in te zamelen. We stappen eind juni in een bus naar Schiphol om vandaar het vliegtuig naar Entebbe, Oeganda te nemen. Na een nacht nabij de hoofdstad Kampala beginnen we aan een 475 km lange reis naar het Noorden van Oeganda waar het dorpje Ayul ligt.

Nestar Lakot Okella is net terug van de viering van het 5 jarige jubileum van de lagere school die ze in haar geboortedorp heeft opgericht. Ze is begonnen met 25 kinderen en in 5 jaar tijd is het leerlingaantal gegroeid tot 250 kinderen. Het bijzondere van deze school is dat de leerlingen er twee maaltijden krijgen en dus zonder honger aan een schooldag kunnen beginnen en zonder honger weer naar huis kunnen aan het eind van de dag.

Op deze school is ook plaats voor leerlingen met een handicap of speciale behoefte zodat zij ook de kans krijgen om onderwijs te volgen.
De leerkrachten worden elk jaar bijgeschoold zodat ze zich didactisch goed kunnen ontwikkelen en de kinderen verzekerd zijn van goed onderwijs. Daarnaast worden ze goed betaald zodat het niet nodig is dat ze nog een tweede of een derde baan nodig hebben om hun eigen familie te kunnen onderhouden.

Nestar is zelf opgegroeid in dit dorp en heeft ervaren hoe lastig het is om dezelfde examens als iedereen in Oeganda te moeten doen terwijl er maar zeer weinig voorzieningen zijn. Het was een geluk als de docenten zelf al een schoolboek ter beschikking hadden. De leerlingen hadden hier in ieder geval geen toegang toe. Dan is het moeilijk concurreren met leerlingen die op een prive school wel de beschikking over boeken hebben.

Wil je het gebied in het noorden ontwikkelen dat zul je moeten beginnen met goed onderwijs, zodat de mensen uit deze regio de kansen krijgen om verder te studeren en later weer terug te keren om hun opgedane kennis in de regio in te zetten.
De boeken uit de tweetalige stroom die na minimaal vier jaar hier op Sintermeerten afgeschreven zijn krijgen een tweede leven in Ayul.

Uganda school badge 750

Welke acties worden nu al ondernomen om sponsorgeld in te zamelen
•    verkoop van vogelhuisjes
•    het aanbieden van een diner in een prachtige bed en breakfast
•    10% van de betalingen voor APK keuringen bij garage Cars & More
•    diverse supermarkten vragen de statiegeldbonnetjes voor dit project
•    er wordt weer van alles gebakken en gemaakt
•    de rozenactie op Valentijnsdag

Daarnaast gaan we ook nog grotere acties organiseren zoals bijv. de

Dinner Show op 6 april in de aula van het Sintermeertencollege