Terug naar overzicht

MH2AT en M3AT hebben de afgelopen week 3 dagen hard gewerkt aan het ontwerpen van een nieuwe megastad (5 miljoen inwoners). Natuurlijk moesten ze daarvoor eerst weten wat er allemaal in een stad geregeld moet zijn: genoeg huizen, ziekenhuizen, scholen, winkels etc. Daarnaast ook transport, energie, afvalverwerking en de watervoorzieningen. En zo waren er nog wel meer dingen. Op woensdag deden de leerlingen in groepen onderzoek naar een van de 6 bestaande megasteden: Mexico City, Tokyo, Guangzhou, Delhi, Sao Paolo of Cairo. Het resultaat (een mooie Powerpoint) werd op donderdagochtend gepresenteerd aan de groep leerlingen van Haarlem. Daarna vertelden de Haarlemse leerlingen over hun megasteden. We waren met de bus naar Haarlem gegaan en hadden meteen ervaren dat transport in grote steden heel belangrijk is 😉. Na de presentaties even het Schoter bekijken en daarna in gemengde groepen luisteren naar een workshop over geography en een documentaire over miljoenenstad Singapore. En daarna ging het creatieve proces beginnen: bedenken wat je in je eigen stad wilt hebben en hoe ga je dat dan allemaal doen? Elke groep had zijn eigen burgemeester en aan het einde van de middag lag er in elke groep een idee voor New Haarlem/New Heerlen.

Dus tijd om even te ontspannen in hartje Haarlem 😊. Toen onze buschauffeur Tim om 18.45 weer mocht gaan rijden, heeft hij ons snel opgehaald en om 21.30 uur waren we weer in Heerlen. Daarna mocht uitgeslapen worden, want de leerlingen uit Haarlem kwamen op vrijdag om 10.30 bij ons op school om samen een model te gaan bouwen. Allerlei materialen en veel creativiteit werden ingezet en om 14.00 uur lagen er 11 mooie steden. Elke groep gaf uitleg over hun ontwerp en waarom ze het zo ontworpen hadden. Na het opruimen en het verorberen van een laatste stukje heerlijke vlaai, gingen we door de stromende regen (gelukkig kon een deel van onze leerlingen toch met de Haarlemse bus mee) nog even Heerlen in.

Het was de tweede samenwerking met het Schoter uit Haarlem (de 1e keer was online in coronatijd) en de 1e keer live. Het is goed bevallen en zal een vervolg krijgen. Dankjewel aan de docenten die een hele dag hebben meegeholpen (waarvan sommigen zelfs nog een extra moment zijn (terug)gekomen): mevr. Scholten, mevr. ’t Hart, dhr. Breed en mevr. Hermanns. Dhr. Frohn en Dhr. Van de Venne hebben in plaats van hun eigen les te geven, even meegekeken en/of begeleid, thank you.  

 Stad infoto A 1920Stad infoto B 1920Stad infoto C 1920Stad infoto D 1920Stad infoto E 1920