Terug naar overzicht

Dinsdagmiddag 12 maart kwam geboren storyteller Paul Middellijn op Sintermeerten, voor leerlingen van 5 VWO, in het project ‘Culturen ontmoeten culturen’.


"Ik zeg ook tegen haar, ik zeg 'Joh," zeg ik, "Zou je dat nou wel doen?" zeg ik. Zij zegt: "Waarom niet?" zegt ze...
Als kind hoorde ik al, dat er iets niet klopte aan de verhalen die buurvrouwen elkaar in Rotterdam over het balkon heen vertelden, ook al gingen ze daar vele middagen mee door en begreep ik na een vijftal minuten al niet meer wat ze nu eigenlijk wilden vertellen. Maar als ik soms achter leerlingen fiets of over de gang loop, merk ik dat het nog niet veel verbeterd is:
"Dus ik zeg zo van... waarop hij zegt van... Toen zeg ik zo van..." Waarop de ander reageert met: “En wat zei hij toen?”…

Luisteren naar en werken met Paul Middellijn leerde dat het ook heel anders en veel directer en dus boeiender kan. 
De basis is non-verbaal: de Stem, de Ogen, het Gezicht, de Handen en de Houding. Vervolgens ga je bij de praktijk van het vertellen, proberen te werken vanuit de as van het lichaam.
En dan ga je een verhaal zoeken, kiezen. Waarmee je een verhaalslag gaat maken om het goed ook over te brengen, denkend aan die vijf basiselementen. De indirecte rede moet dan directe rede worden, je moet je in de personages verplaatsen, zelf naast verteller ook zo'n personage worden, van de een in de ander overspringen en weer terug. En van de werkelijkheid die onbekend is voor de luisteraar, maak je een werkelijkheid die hij of zij wel kent.

Zo werken we eigenlijk creatief aan een verbetering van onze onderlinge communicatie. Zonder dat je iets heel nieuws doet, nee, je werkt juist in een eeuwenoude traditie, die wij hebben afgeleerd.


Paul vertelde zelf natuurlijk een mooi verhaal over de trickster Anansi. Vervolgens mochten de leerlingen zelf aan de gang, zoekend op internet in een rijk keus aan humor, griezelverhalen, legendes, fabels en sprookjes. Die ze dan weer naar zichzelf toe moesten brengen door een verhaalslag. Daarna kwamen ze heel moedig met hun eigen verhalen en deden ze heel erg hun best om die boeiend over te brengen.

De sfeer was uitstekend, het contact tussen Paul en de groep zat meteen goed en er is die middag prima gewerkt.
Een activiteit die om herhaling vraagt!

Paul Middellijn 1140