Terug naar overzicht

Wim de Visser, rector van twee scholen op het eiland Sint Maarten, deed vorig jaar een dringend beroep op ons om te helpen bij de wederopbouw van zijn scholen na de monsterorkaan Irma.

Nu was Wim de Visser even in Nederland om alle scholen te bedanken die een bijdrage hebben geleverd aan de wederopbouw van de scholen en het eiland.

"Ik kan er nu nog emotioneel van worden" zei Willem bij de start van zijn Powerpointpresentatie voor directieleden, leden van het MT en de leden van de Commissie Sociale Acties. Onvoorstelbaar welke schade deze orkaan over het half-Nederlands en half-Franse eiland heeft gebracht.

Hoewel de mensen op Sint Maarten wel wat gewend zijn, was deze orkaan toch eentje van de buitencategorie. Op zijn eerste foto loopt zijn collega beeldende vorming door haar straat. Natuurlijk rommel overal, maar vooral het feit dat de bomen geen enkel blad meer hadden: in de woorden van Wim "de bladeren waren eraf geschroeid", maakte grote indruk.

Ondanks de voorbereiding heeft de orkaan slachtoffers geëist. Vier aan de Nederlandse kant. Officieel dan, want op Sint Maarten leven ook veel mensen illegaal. Vijf dagen na de storm verloor Wim één van zijn docenten. De stress rond de storm had ervoor gezorgd dat zijn hart het begaf. "Ik wil hem toch ook een van de slachtoffers van Irma noemen" zegt Wim.

Met hulp van veel Nederlanders en vooral van de eilanders zelf is nu de wederopbouw begonnen. De scholen beginnen weer te functioneren. Dat is erg belangrijk voor de verdere ontwikkeling van het eiland en natuurlijk voor de mensen zelf. Ook komt langzaam het toerisme weer op gang. Toeristen van de cruiseschepen laten in dit belastingparadijs waar rookwaar en drank tegen spotprijzen kan worden verkocht, nogal wat harde dollars achter.

Het zal nog jaren duren voordat de zichtbare schade is hersteld. De ervaringen van de storm zullen de eilanders nooit vergeten. Daarvoor zijn de wonden te diep.

Wim bouwt weer verder aan het organiseren van het onderwijs op Sint Maarten. Sintermeerten heeft daar in ieder geval een mooie bijdrage aan mogen leveren.