Terug naar overzicht

We zijn op 15 april met de gymnasium 2 klas naar het Gallo-Romeins museum geweest in Tongeren. Toen we aankwamen in Tongeren, maakten we de traditionele groepsfoto bij het beeld van Ambiorix en gingen we vervolgens naar het museum. Daar werden we opgesplitst in twee groepen met elk een gids, een groep ging met meneer Roosjen mee en de andere met mevrouw Larmuseau.
De eerste expositie ging over de prehistorie en de evolutie van de mens en hoe ze leefden van de neanderthalers tot de tijd van de Romeinen. Er werd uitgelegd hoe ze jaagden, woonden, vuur maakten met stenen en hoe ze eruitzagen. Op de volgende verdieping werd ons verteld hoe de Gallische leider Ambiorix de Romeinse legioenen in een val had gelokt met een list. De Romeinen waren goed uitgerust met schild, helm, zwaard, dolk, speer en maliënkolder terwijl de Galliërs alleen een helm, speer, zwaard en als ze geluk hadden, een schild hadden. Op de derde verdieping werd uitgelegd hoe Tongeren eruitzag in de tijd van de Romeinen en hoe een Romeins huis eruitzag. Ook kregen we uitleg over sieraden, medicatie en het behandelen van doden.

Na een pauze was het tijd voor de volgende expositie, de Oudheid in Kleur. In tegenstelling tot wat mensen jarenlang dachten, beschilderden de oude Grieken en Romeinen hun beelden met kleurrijke verf. Er waren veel (nagemaakte) beelden die waren geverfd door een Duits koppel die uitgebreid onderzoek hadden gedaan naar de verfresten op de originele beelden.

Vervolgens kregen we twee uur om vrij door Tongeren te lopen en na een mislukte jacht op Vlaamse friet zijn we terecht gekomen bij frituur het Smulhoekje, niet gewaarschuwd voor de abnormale grootte van een portie friet in België zaten we met een behoorlijke hoop frieten.

Om 15:15 verzamelden we weer bij het standbeeld van Ambiorix en toen begon de terugreis naar het Sintermeertencollege. Het was een superleuke dag!

Onze mascotte Frits de mammoet bij een van de nagemaakte beelden.

 

 Mommot.jpeg

Geschreven door Emma Konings, Erzsi Franke, Marit Quax, Jules van der Krogt, Delila Kalac en Tuur Frings

 

Tongeren infoto A kleinTongeren infoto B 1920Tongeren infoto C 1920Tongeren infoto D 1920