Terug naar overzicht

Op vrijdag 1 maart vertrokken we om 6 uur met de bus richting Ypres. Er werd onderweg veel gezongen (waar sommigen minder van gecharmeerd waren) en toen het licht werd, kwamen we helaas in een file. Hierdoor hebben we ons bezoek aan het strand van De Panne moeten afgelasten. Het voordeel was dat we daardoor de rest van de dag ruim op tijd overal arriveerden 😊. Het viel wel op dat telkens als we bij een begraafplaats of herdenkingsmonument aankwamen, het heel hard begon te regenen. En tijdens de busreis scheen dan zo nu en dan een zonnetje.

Het contrast tussen de eerste oorlogsbegraafplaats, Langemarck (Duits) en de tweede, Tyne Cot Cemetery (geallieerden) was groot. De leerlingen hebben vol interesse de opschriften van de graven gelezen en legden ook de link met de huidige gevechten op diverse plekken in de wereld.

Na Langemarck werd het schitterende Passchendaele Museum bezocht, met een nagebouwde bunker en loopgraven. Indrukwekkend om zo te kunnen ervaren hoe mensen in die tijd leefden en vochten. Vanuit Tyne Cot, waar de zon bij vertrek weer door de wolken brak, gingen we naar Ypres centrum. Voor het grote Flanders Fields museum stond een grote kermis, die de leerlingen naderhand nog bezocht hebben. Als afsluiting hebben we bij de Menenpoort deelgenomen aan de Last Post ceremonie en in stilte iedereen herdacht die gevochten heeft of nu vecht voor onze vrijheid. Anne en Leya van V3 hebben namens onze school een krans van poppy’s (de internationale remembrance bloem) gelegd. Het was een indrukwekkende dag. Met dank aan de begeleiders die van 6.00 tot 23.45 in touw zijn geweest 😊.

 

Ypres infoto A 1920Ypres infoto B 1920Ypres infoto C 1920Ypres infoto D 1920Ypres infoto E 1920