Terug naar overzicht

De gezondheid van kinderen is een thema dat landelijk veel aandacht heeft gekregen evenals het besef dat scholen in termen van bewustwording en zorg een belangrijke rol kunnen spelen. Onder meer vanuit deze overweging, maar ook omdat we een sport-actieve school zijn, hebben wij besloten om volgens de Gezonde School-aanpak te werken aan gezondheidsthema’s. Het programma is een samenwerking tussen verschillende partners zoals het RIVM, GGD GHOR, VO-raad en kennispartners zoals de GGD en de Hersenstichting. Het doel van deze aanpak is een gezonde leefstijl vanzelfsprekend maken voor onze leerlingen. Het vignet Gezonde School is een kwaliteitskeurmerk voor scholen die werken aan een gezonde leefstijl. 

Het Sintermeertencollege werkt stapsgewijs aan de volgende gezondheidsthema’s waarvan we als school vinden dat deze prioriteit hebben voor de leerlingen: welbevinden, sport en beweging, gezonde voeding en relaties en seksualiteit. Sintermeerten heeft een Gezonde School-coördinator aangesteld als vast aanspreekpunt en om richting te geven aan alle ontwikkelingen.


Gezonde voeding

 Kantine

Sintermeerten vindt het belangrijk dat het aanbod en de uitstraling in de kantine en in onze automaten gezond is. Op onze school leren de leerlingen over gezond eten en in de kantine kunnen zij gezonde keuzes maken.

Onze kantine voldoet aan de Richtlijn Eetomgevingen voor Scholen van het  Voedingscentrum.  Alle producten die wij in onze kantine aanbieden voldoen aan het criterium gezonde voeding.

Gratis fruit

Jongeren tussen de 12 en 18 jaar eten gemiddeld 85 gram fruit per dag. De aanbevolen hoeveelheid fruit voor deze leeftijdsgroep is echter 200-250 gram (2 porties fruit) per dag.

Om onze leerlingen te helpen biedt het Sintermeertencollege minimaal 2 keer per week gratis fruit aan. Appels, peren en bananen (regionaal ingekocht) zijn gratis te krijgen in de aula.

Gezonde school klein schoolgids 1 

Onze kantine heeft de volgende basis:

Binnen de verschillende productgroepen (zoals dranken, brood, zuivel, etc.) biedt de kantine minstens één betere keuze aan. Dit geldt voor de uitgestalde producten én voor de producten in de automaten. Betere keuzes zijn bepaald door het Voedingscentrum.

De kantine hanteert de volgende drie punten:

  1. Op de opvallende plaatsen bij het uitgestalde aanbod staan alleen betere keuzes
  2. Op de opvallende plaatsen in de automaten staan alleen betere keuzes
  3. Als je eten of drinken aanbiedt bij de kassa, staan daar alleen betere keuzes

In onze Gezonde Schoolkantine is water altijd beschikbaar, zowel bij het uitgestalde aanbod als in de automaten. Naast onze Gezonde Schoolkantine is een watertappunt geplaatst waar leerlingen elk moment van de dag hun flesje of bekertje kunnen (her)vullen.

Gouden Kantine

De afgelopen jaren heeft het Sintermeertencollege in samenwerking met de cateraar hard gewerkt. Dit werd beloond met het vignet “gouden kantine”!

Kenmerken gouden kantine:

  • Het uitgestalde aanbod en het aanbod in de automaten bestaat voor minimaal 80% uit betere keuzes
  • We bieden groente én fruit aan
  • De aankleding van de kantine stimuleert leerlingen onbewust om de betere keuze te maken

Het Sintermeertencollege werkt structureel aan een Gezonde Schoolkantine.

Samen met onze cateraar brengen wij ieder jaar het aanbod in de kantine in kaart brengen met de Kantinescan van het Voedingscentrum.

 Educatie

In de lessen biologie en LO wordt structureel aandacht besteed aan voeding. Daarnaast wordt er thematisch aandacht besteed aan het onderwerp (gezonde) voeding in de breedste zin van het woord. Denk hierbij aan zelf gezonde voeding inkopen en bereiden, het onderzoeken van voedingsetiketten, calorieën tellen en vragen beantwoorden over de eetgewoontes.

 Vragen of hulp rond voedingsgewoonten en gewicht?

We vinden het belangrijk dat ouders/verzorgers en leerlingen weten waar ze terecht kunnen voor vragen of hulp rond voedingsgewoonten en gewicht. Dit verkleint namelijk de kans dat problemen blijven bestaan of erger worden.

Als er vragen zijn rond deze thema’s kan er contact gezocht kan worden met de mentor of het ondersteuningsteam. Indien noodzakelijk of gewenst kan bijvoorbeeld hulp worden ingeschakeld van de Jeugdgezondheidszorg/GGD, een diëtist of sportcoach.

Sport en bewegen

Klik hier voor informatie over de sport-actieve school.


Relaties en seksualiteit

Educatie

Het Sintermeertencollege vindt het belangrijk dat leerlingen leren om op een gezonde manier relaties met elkaar aan te gaan en zich te ontwikkelen op seksueel gebied. Dit doen we door naast de biologielessen in het lesprogramma ook erkende Gezonde School activiteiten op te nemen voor het thema relaties en seksualiteit. We bieden extra lessen voor leerlingen op het gebied van mediawijsheid in relatie tot relaties en seksualiteit. Ouders worden hierover geïnformeerd tijdens informatieavonden. Ook biedt school docenten bij- of nascholing aan.

 Signaleren

Leerlingen kunnen terecht bij hun mentor, docent of vertrouwenspersoon. Signalen m.b.t. relaties en seksualiteit worden indien nodig besproken in het ondersteuningsteam van school. Er is extra ondersteuning voor leerlingen waarvoor dit wenselijk is.

 Schoolomgeving

School wil er samen met ouders zorg voor dragen dat de leerlingen zich zo veilig mogelijk kunnen ontwikkelen op het gebied van relaties en seksualiteit. Hierbij worden ook externe organisaties betrokken zoals de GGD en organisaties op het gebied van grensoverschrijdend gedrag. School heeft een Gender and Sexuality Alliance (GSA), een groep door leerlingen opgericht om te laten zien dat iedereen op Sintermeerten de vrijheid heeft om te kunnen zijn wie ze zijn zonder zich hiervoor te hoeven schamen of verantwoorden. Klik hier voor meer informatie.

Beleid

De school heeft gedragsregels over hoe zij wil dat leerlingen en medewerkers met elkaar omgaan. Regels die bijdragen aan gezondheid, veiligheid en dus ook om gezond gedrag rondom relaties en seksualiteit. School informeert leerlingen en ouders hierover in de mentorlessen en door informatie op de website en informatieavonden. Indien nodig worden deze regels bijgesteld. 


Welbevinden

Je prettig voelen en jezelf kunnen zijn is een voorwaarde om tot leren te komen en jezelf te ontwikkelen. School draagt bij aan de ontwikkeling van jonge leerling tot volwassene en we zorgen voor een veilig schoolklimaat om deze ontwikkeling mogelijk te maken.

 Educatie

Het thema welbevinden komt terug in de manier waarop we met elkaar omgaan. In de dagelijkse omgang met elkaar vinden we het belangrijk dat leerlingen en docenten op een respectvolle manier met elkaar omgaan en elkaar in hun waarde laten. We spreken elkaar hierop aan indien nodig. Leerlingen worden ondersteund door hun mentor en indien nodig vraagt deze hulp aan het ondersteuningsteam. Maar ook gedurende de lessen wordt aandacht besteed aan het thema welbevinden. Zo zijn er lessen over het thema relaties en seksualiteit, verslavingspreventie en leren leerlingen bij zichzelf en anderen signalen herkennen als iemand niet lekker in zijn/haar vel zit. Tevens leren ze hoe ze hiermee om kunnen gaan of bij wie ze om hulp kunnen vragen. Ouders worden actief geïnformeerd over hetgeen op het gebied van welbevinden gebeurt en/of hebben een actieve rol bij de lesprogramma’s.

Signaleren

De mentor heeft een centrale rol als het gaat om het welbevinden van leerlingen en begeleidt en biedt ondersteuning. Het welbevinden wordt periodiek besproken met de leerlingen, ouders en indien nodig het ondersteuningsteam. Zij werken in het belang van leerlingen samen met jeugdzorg en jeugdhulpverlening

Mentoren zijn geschoold op het gebied van zowel didactische als pedagogische ontwikkelingen. Maar ook omgaan met verschillen in gedrag, grensoverschrijdend gedrag en het signaleren van kindermishandeling behoort tot hun taken. Indien nodig wordt de expertise van een anti-pest coördinator of aandachtfunctionaris kindermishandeling ingezet. Mentoren monitoren ook de groepsdynamiek in de klassen. School zet indien gewenst programma’s in om de groepsdynamiek in een klas te bevorderen.

Schoolomgeving

Leerlingen en medewerkers dragen allen bij aan een gezonde schoolomgeving. Door het goede voorbeeld te geven hoe we op een fijne manier met elkaar omgaan. Maar ook door actief contact te houden met ouders en elkaar te informeren over wat leeft onder jongeren en een gezamenlijke aanpak te bepalen. Zowel voor mentaal als fysiek welbevinden. School werkt actief samen met de leerlingenraad bij het organiseren van activiteiten en het welbevinden van leerlingen in school. Naast het ondersteuningsteam zijn ook diverse externen zijn betrokken zoals de GGD, JenS, de wijkagent, de gemeente en zorginstanties.

Beleid

Het pedagogische beleid staat beschreven in het schoolplan. School streeft naar een balans tussen hoofd, hart en handen. Gezondheid is één van de speerpunten. Dit is terug te zien in het feit dat school een Gezonde School coördinator heeft die het welbevinden, maar ook relaties en seksualiteit, sport en bewegen en gezonde voeding, samen met collega’s monitort en actief beleid op voert. Activiteiten zoals lessen maar ook programma’s en werkwijzen  worden geëvalueerd en zo nodig bijgesteld.

School heeft duidelijke gedragsregels waar alle gebruikers van school zich aan dienen te houden. Deze zijn met elkaar afgesproken en hangen zichtbaar op en staan op de website. Naast de leerlingenraad wordt ook de ouderraad actief betrokken bij het beleid m.b.t. welbevinden binnen school.

Gez school 1920 zodoenwedat algemene regels

 Gez school 1920 zodoenwedatindeklas def

 GezSchool zo doen we dat 1920 toilet

 

 Rookvrij

Het Sintermeertencollege is een rookvrije school. Dit betekent dat het verboden is om te roken/vapen in school en op het gehele schoolterrein.